Πόσα μέτρα από φανάρι ή STOP επιτρέπεται η στάθμευση;

Καθημερινά όλοι οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με πολλά και διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων ένα από τα σημαντικότερα είναι η στάθμευση. Ειδικά στις πόλεις και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, αν βρεις θέση για παρκάρισμα, είναι σαν να έχεις κερδίσει το… Τζόκερ.

Αναγκαστικά λοιπόν ορισμένοι παρανομούν, με κίνδυνο να βρουν το αυτοκίνητό τους χωρίς πινακίδες και με κλήση, ή να παρεμποδίζουν την άνετη και ασφαλή κίνηση των υπολοίπων οχημάτων. Στην προσπάθειά τους να πετύχουν μια «τρύπα» για να σταθμεύσουν το όχημά τους, θα το αφήσουν ακόμα και κάτω από φανάρι ή πινακίδα STOP. Τι αναφέρει όμως ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με την παράνομη αυτή κίνηση;

«Η στάση ή στάθμευση οχήματος απαγορεύεται σε απόσταση μικρότερη από είκοσι (20) μέτρα από φωτεινούς σηματοδότες και δώδεκα (12) μέτρα από πινακίδες υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOP), ως και σε θέση, στην οποία το όχημα κρύβει από τους χρήστες της οδού τη θέα των πινακίδων σήμανσης και σηματοδοτών». Ότι δηλαδή δεν συμβαίνει στην παρακάτω φωτογραφία, σε ένα δρόμο με πολύ κίνηση καθημερινά. Το πρόστιμο για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι 80 ευρώ.

Ωστόσο δεν είναι η μοναδική θέση που απαγορεύεται και ενοχλεί, αλλά και πολλές ακόμα, όπου βρίσκουμε συνέχεια παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή ακόμα χειρότερα βαν ή φορτηγά. Ειδικά όταν ένα μεγάλο όχημα κρύβει τελείως μια πινακίδα STOP ή ένα φωτεινό σηματοδότη, είναι εγκληματικό, γιατί ο οδηγός δεν μπορεί να τα δει και να προκληθεί ατύχημα.

Πληροφοριακά και σύμφωνα πάντα με τον Κ.Ο.Κ., ορισμένα από τα σημεία που δεν επιτρέπεται στάση ή στάθμευση οχήματος είναι πάνω στις νησίδες ασφαλείας, σε διαβάσεις, σε στάσεις λεωφορείων, σε πεζοδρόμια κ.λπ. Παρόλα αυτά, σε μέρη όπου μια θέση πάρκινγκ είναι δυσεύρετη, σχεδόν πάντα θα υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Get it on Google Play Download on the App Store