Πόσο είναι το πρόστιμο για off roading σε αντιπυρική περίοδο;

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, στην Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε ελεύθερα τις εκτός δρόμου διαδρομές των βουνών μας. Πλην προστατευόμενων εξαιρέσεων, στη χώρα μας μπορείς να πάρεις το SUV σου και να επιδοθείς σε off roading δίχως ανάγκη για άδειες από δασαρχεία και λοιπά γραφειοκρατικά. Εκτός κι αν μιλάμε για την αντιπυρική περίοδο.

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε τη σημασία της πρόληψης για την προστασία των δασών, των ζωών και των περιουσιών, απέναντι στον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μιας μάστιγας που κατατρώει εδώ και δεκαετίες την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι, όταν με την παραμικρή αύξηση της θερμοκρασίας και των ανέμων ξεσπάνε φωτιές, οι οποίες σε πολλές, τραγικές, περιπτώσεις μαίνονται ανεξέλεγκτες. Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου – 1η Οκτωβρίου) οι δασικές οδοί και αρκετές ασφάλτινες, που οδηγούν σε δάση, κλείνουν αναλόγως επικινδυνότητας και προβλέπονται βαριά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των κανονισμών.

Σύμφωνα με το άρθρο 129 της αρμόδιας ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης), κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων (ούτε με τα πόδια μπορείς να είσαι, π.χ. πεζοπορία ή τρέξιμο στο βουνό). Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Οι παραβάτες έχουν το δικαίωμα εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επίδοση ή την θυροκόλληση της πράξης επιβολής προστίμου να υποβάλλουν ένσταση στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας του οργάνου που επέβαλε το πρόστιμο καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο οριστικοποιείται. Το ποσό εισπράττεται κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), εντός 15 εργάσιμων ημερών μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου ή εντός 30 εργάσιμων ημερών στην Εφορία.

Για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστης εκπλήξεως, ρίξτε μια ματιά στο χάρτη του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας πριν πάρετε τα βουνά. Έχετε υπόψη πως σε πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα απαγορεύεται η διέλευση, πολλές φορές και από κίτρινο.

Get it on Google Play Download on the App Store