Τα έχουν όλα τα αυτοκίνητα. Τι κάνουν;

Στο ταμπλό κάθε αυτοκινήτου ή στις οθόνες αφής των πιο σύγχρονων μοντέλων, υπάρχουν πολλά κουμπιά για διάφορες λειτουργίες. Ορισμένα πατιούνται πιο συχνά, ενώ άλλα πολύ σπάνια έως και ποτέ. Ο οδηγός οφείλει να γνωρίζει τι κάνουν όλα αυτά τα χειριστήρια, γι’ αυτό όταν αγοράζει ένα αυτοκίνητο πρέπει να διαβάζει το εγχειρίδιο χρήσης.

Τα δύο εικονιζόμενα πλήκτρα βρίσκονται σε όλα τα αυτοκίνητα αλλά με μια βασική διαφορά. Το πάνω κουμπί στη φωτογραφία το έχουν τα μοντέλα που διαθέτουν ηλεκτρονικό κλιματισμό και με το πάτημά του αμέσως ενεργοποιείται ο αέρας στο εμπρός παρμπρίζ για να ξεπαγώσει ή να φύγει γρήγορα η υγρασία. Το ίδιο όμως σύμβολο απεικονίζεται και στα αυτοκίνητα με χειροκίνητο air condition, που σημαίνει ότι με την επιλογή του κατευθύνεται ο αέρας πάντα στο μπροστινό παράθυρο. Βασική προϋπόθεση για να ξεθολώσει είναι να απενεργοποιηθεί η ανακύκλωση αέρα, κάτι που γίνεται αυτόματα στον ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κλιματισμό.

Το κάτω κουμπί το έχουν όλα τα αυτοκίνητα, ακόμα και τα πιο παλιά που δεν είχαν air condition. Με το πάτημά του ενεργοποιούνται οι πολύ λεπτές αντιστάσεις που υπάρχουν στο πίσω παρμπρίζ για να ξεπαγώσει ή να ξεθολώσει από την υγρασία. Η αντίσταση ξεπαγώματος θερμαίνει το παράθυρο για να απομακρυνθούν ο παγετός, η ομίχλη και ο λεπτός πάγος από το εσωτερικό και εξωτερικό του πίσω παρμπρίζ. Μετά από μερικά λεπτά, η λειτουργία αυτή απενεργοποιείται αυτόματα. Αν το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέφτες, τότε αυτή η λειτουργία θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με το ξεπάγωμα του πίσω παρμπρίζ. Επίσης, για να μην μπερδεύεται ο οδηγός και ψάχνεται ποιο κουμπί πρέπει να πατήσει, σε αρκετά αυτοκίνητα αναγράφονται οι ενδείξεις «Front» και «Rear».

Προσοχή: Για να μη γίνει ζημιά στους αγωγούς που είναι ενσωματωμένοι στην εσωτερική επιφάνεια του πίσω παρμπρίζ, μη χρησιμοποιείτε ποτέ αιχμηρά όργανα ή καθαριστικά παραθύρων που περιέχουν διαβρωτικά για να καθαρίσετε το παράθυρο.

Get it on Google Play Download on the App Store