Τι χαλάει τις οθόνες των infotainment;

Το ηχοσύστημα αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο αξεσουάρ κάθε αυτοκινήτου, το οποίο πριν από μερικά χρόνια ανήκε στα εξτρά ενός μοντέλου. Γυρνώντας το χρόνο πριν από δύο δεκαετίες, πιθανώς να θυμάστε ότι στις πιο οικονομικές εκδόσεις υπήρχε σε αυτή τη θέση μια θήκη, όπου ο κάτοχος του αυτοκινήτου μπορούσε να τοποθετήσει ένα εργοστασιακό η after market ράδιο CD με την ανάλογη χρέωση. Με το πέρασμα των ετών η βασική αυτή μικρή οθόνη μεγάλωνε, ενώ στα πιο ακριβά αυτοκίνητα άρχισαν και εμφανίζονταν οι έγχρωμες οθόνες με το «φαντασμαγορικό» για την εποχή, σύστημα πλοήγησης.

Σήμερα δε νοείται να μην υπάρχει καινούργιο αυτοκίνητο δίχως μια μεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό, για το σύστημα πολυμέσων. Βέβαια κάποιοι κατασκευαστές έχουν φτάσει στο άλλο άκρο και έχουν καταργήσει ή αφήσει ελάχιστα χειριστήρια, διότι έχουν ενσωματώσει πάρα πολλές λειτουργίες, μενού και υπομενού στις οθόνες, με αποτέλεσμα να κάνουν τη ζωή του οδηγού δυσκολότερη για αυτονόητες λειτουργίες, αντί να τη διευκολύνουν. Εκεί που για παράδειγμα έπρεπε να πατήσεις ένα κουμπί για να αλλάξεις θερμοκρασία του κλιματιστικού, τώρα πρέπει να κάνεις τρεις κινήσεις.

Ψηφιακοί έχουν γίνει και οι πίνακες οργάνων, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους τείνουν να καταργήσουν τους παραδοσιακούς με τις αναλογικές ενδείξεις. Όμως, όπως κάθε τι στο αυτοκίνητο, έτσι και αυτές οι φαντεζί οθόνες χρειάζονται φροντίδα και προστασία από διάφορους «εχθρούς». Ο οδηγός πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τον καθαρισμό της οθόνης του infotainment (ή και της οθόνης TFT του πίνακα οργάνων), αφού μια λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία και δαπανηρή, σε περίπτωση αντικατάστασης.

Καταρχήν, για κανένα λόγο δεν τοποθετούμε κοντά ποτήρια και μπουκάλια με νερό, καφέ, χυμό κ.λπ., γιατί αν σε ένα φρενάρισμα χυθεί στην οθόνη αρκετή ποσότητα, τότε θα να προκληθεί βραχυκύκλωμα, που συνεπάγεται καταστροφή της οθόνης, έως και πρόκληση φωτιάς. Η υπερβολική πίεση με τα δάκτυλα αλλά και όταν αυτά είναι βρεγμένα, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη. Στεγνά χέρια και απαλές κινήσεις τύπου «χαϊδέματος» είναι ότι καλύτερο. Έτσι δεν γεμίζει γρήγορα και τις αποκρουστικές δαχτυλιές, οι οποίες την κάνουν να δείχνει θαμπή. Για τον καθαρισμό της, αρκεί στεγνό, καθαρό και απαλό πανί (π.χ. μικροϊνών), που μπορεί να ψεκαστεί με υγρό για οθόνες τηλεοράσεων, κινητών, tablet, PC κ.λπ. (δεν ψεκάζουμε απευθείας στην οθόνη). Ο καθαρισμός τους με σκληρά πανιά, ή διαλύτες (αλκοόλ, βενζόλιο, αραιωτικά, κτλ.) απαγορεύεται δια ροπάλου, επειδή αυτά τα υλικά θα βλάψουν την οθόνη και το ταμπλό γενικότερα, δημιουργώντας έως και αποχρωματισμό.

Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και για να μειωθούν οι πιθανότητες βλάβης, προτείνεται η τοποθέτηση ηλιοπροστασίας στο ταμπλό, όταν πιάνουν οι ζέστες του καλοκαιριού. Με αυτή την κίνηση προστατεύεται το ταμπλό και το τιμόνι από τις καυτές ακτίνες του ήλιου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι πιο ακριβά τα service στα υβριδικά αυτοκίνητα;
Είναι πιο ακριβά τα service στα υβριδικά αυτοκίνητα; …
Τι κόστη έχει το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο;
Τι κόστη έχει το παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο;
Ποια διαρροή γλίτωσαν τα νέα αυτοκίνητα;
Ποια διαρροή γλίτωσαν τα νέα αυτοκίνητα;
Ποιο είναι το πρόστιμο για «ανάποδο» παρκάρισμα;
Ποιο είναι το πρόστιμο για «ανάποδο» παρκάρισμα; …
Ξεθάμπωμα φαναριών με λεμόνι και σόδα! (+video)
Ξεθάμπωμα φαναριών με λεμόνι και σόδα! (+video)
Πώς καταλαβαίνουμε ότι μας έχουν κλέψει τον καταλύτη;
Πώς καταλαβαίνουμε ότι μας έχουν κλέψει τον καταλύτη; …
Τα καλύτερα και χειρότερα ελαστικά για SUV
Τα καλύτερα και χειρότερα ελαστικά για SUV
Μέγιστη προσοχή αν υπάρχει τρύπα στο αμάξωμα!
Μέγιστη προσοχή αν υπάρχει τρύπα στο αμάξωμα! …
Πώς καταλαβαίνουμε ότι οδηγούμε κουρασμένοι;
Πώς καταλαβαίνουμε ότι οδηγούμε κουρασμένοι; …
Εξοπλισμοί, επιδόσεις και τιμές του Renault Austral
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Renault Austral με έκπτωση έως 2.200 ευρώ (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τέλος οι φθηνές εκδόσεις στα περισσότερα Dacia
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τιμές και εξοπλισμοί των νέων Dacia Extreme
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ακριβό το πρώτο ηλεκτρικό MINI Cooper Cabrio SE
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων BMW M3 CS, X5 και X6
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Διαθέσιμο το Ford Puma σε πιο χαμηλή τιμή
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Όλες οι τιμές του νέου Toyota Corolla Sedan
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων Volvo XC40 και C40 Recharge
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο DS 7. Δείτε τις τιμές του
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Oι τιμές του χαμηλής κατανάλωσης Mazda CX-60 Diesel
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store