Αξιόπιστο μεταχειρισμένο «διαμαντάκι» με 6.000 ευρώ

Στην αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, που πραγματικά ο ενδιαφερόμενος θα έρθει σε δίλλημα και δεν θα ξέρει ποιο θα διαλέξει. Γι’ αυτό πρέπει αρχικά να γίνει ένα ξεκαθάρισμα στην κατηγορία, την τιμή και τον κινητήρα.

Στα μικρά αυτοκίνητα, με λίγα λεφτά και με αποδοτικό μοτέρ μικρής χωρητικότητας, το Mitsubishi Colt αποτελεί μια καλή πρόταση. Το τελευταίο Colt και συγκεκριμένα το ανανεωμένο του 2008-2012 διατίθεται με τους κινητήρες των 1.1 και 1.3 λτ., σε τιμές που κυμαίνονται κοντά στις 6.000 ευρώ (+/- 1.000 ευρώ). Να υπενθυμίσουμε ότι παρουσιάστηκε το 2004 και παράγονταν την Ολλανδία μαζί με το πρώτης γενιάς smart forfour, με το οποίο μοιράζονταν την ίδια πλατφόρμα.

Μετά την ανανέωση άλλαξε σημαντικά το εμπρός και πίσω μέρος του αμαξώματος (τόσο στο 3θυρο όσο και στο 5θυρο), ενώ αναβαθμίσεις έγιναν και στο θάλαμο των επιβατών. Όσον αφορά την κατασκευή της καμπίνας έχει γίνει ευρεία χρήση σκληρών πλαστικών ικανοποιητικής ποιότητας και συναρμογής, ωστόσο είναι πιθανό να ακούγονται μικροτριγμοί. Στα θετικά του γνωρίσματα ανήκουν οι πολλές θήκες και οι άνετοι χώροι (στο 5θυρο) για τέσσερις επιβάτες, με τους πίσω να έχουν στη διάθεσή τους αρκετό αέρα για το κεφάλι και τα πόδια. Αντιθέτως το πορτ μπαγκάζ των 186 λίτρων συν άλλα 50 λτ. κάτω από το αφαιρούμενο δάπεδο είναι λίγα. Να σημειωθεί ότι το προ ανανέωσης Colt εξοπλίζεται με το πολύ πρακτικό συρόμενο πίσω κάθισμα.

Περνώντας στα μηχανικά του μέρη, ο 1.300άρης κινητήρας των 95 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και 125 Nm ροπής στις 4.000 σ.α.λ., εφοδιάζεται με το πακέτο ClearTec, Αυτό περιλάμβανε σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση, start/stop AS&G, διαφορετική τελική σχέση μετάδοσης και ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης. Το εν λόγω μοτέρ προσδίδει γρήγορες επιταχύνσεις κυρίως από στάση (0-100 χλμ./ώρα σε 10,6 δλ.) και εμφανίζει καλή απόκριση στο γκάζι με ικανοποιητική ελαστικότητα. Μειονέκτημα αποτελεί ο αισθητός θόρυβος που παράγει και ακούγεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Από κατανάλωση και εκπομπές CO2, η Mitsubishi ανακοίνωνε 5,1 λτ./100 χλμ. και 119 γρ./χλμ. αντίστοιχα.

Στο δρόμο, το Mitsubishi Colt 1.3 5d αποδεικνύεται ευέλικτο και ιδιαίτερα εύκολο στην οδήγηση και τους χειρισμούς, ενώ ο οδηγός διευκολύνεται από την αρκετά καλή περιμετρική ορατότητα. Οι ρυθμίσεις των αναρτήσεων είναι σχετικά σφιχτές, εξασφαλίζοντας καλή άνεση και σταθερότητα σε κάθε διαδρομή, με φυσιολογικές τάσεις υποστροφής στις στροφές, υπό πίεση. Το τιμόνι διαθέτει καλή αμεσότητα και βάρος, όμως έχει μια σχετική ασάφεια.

Get it on Google Play Download on the App Store