Αυτοκίνητο – τέρας αξιοπιστίας με 7.500 ευρώ

Τα καινούργια αυτοκίνητα πάντα θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, ωστόσο και τα μεταχειρισμένα συγκεντρώνουν υψηλά μερίδια πωλήσεων. Πολλοί που θέλουν ένα δεύτερο αυτοκίνητο, αρκετοί νέοι οδηγοί και γενικά όσοι ψάχνουν μια πιο οικονομική λύση, στρέφονται στα μοντέλα από δεύτερο χέρι.

Οι πιο «διαβασμένοι» θα αναζητήσουν πρωτίστως ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με πολύ καλή παράδοση στην αξιοπιστία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ένα μοντέλο με ισχυρό όνομα στον εν λόγω τομέα θα είναι και 100% δίχως προβλήματα, αφού μεγάλο ρόλο παίζουν η συντήρηση, ο τρόπος οδήγησης και αν έχει κάνει σοβαρό τρακάρισμα. Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος πρέπει να συμβουλεύεται έναν ειδικό, αφού όσο και να λάμπει ένα μεταχειρισμένο μοντέλο, ενδέχεται να κρύβει πολλά προβλήματα.

Ένα μοντέλο το οποίο στο πέρασμα των χρόνων έχει δημιουργήσει ισχυρή παράδοση στην αξιοπιστία και με πολλούς ευχαριστημένους κατόχους, είναι το Honda Jazz. Γεγονός που αποδεικνύουν μεγάλες έρευνες που γίνονται από οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία, με πιο πρόσφατη αυτή της γερμανικής TÜV. Συγκεκριμένα, το δεύτερης γενιάς Jazz ήταν το πιο αξιόπιστο στην κατηγορία των αυτοκινήτων ηλικίας 10 έως 11 ετών.

Στην ελληνική αγορά μπορεί κανείς να βρει Jazz 1.2 λτ. του 2011-2013, σε τιμές που κατά μέσο όρο κυμαίνονται γύρω στις 7.500 ευρώ. Το μικρό μοντέλο της Honda με το σχεδόν ενός όγκου αμάξωμα των 3,9 μ. μήκους, συνδυάζει εξαιρετικά την ευελιξία με την ευρυχωρία και την πρακτικότητα. Στο εσωτερικό του θα χωρέσουν με άνεση τέσσερα ενήλικα άτομα, ενώ το χαμηλό κεντρικό τούνελ αφήνει περισσότερο αέρα για τα πόδια. Το σύστημα Magic Seats διευκολύνει πολύ τη μεταφορά πιο ψηλών αντικειμένων, αφού με δυο απλές κινήσεις αναδιπλώνονται οι βάσεις του πίσω καθίσματος και κλειδώνουν σε γωνία 90 μοιρών. Βολικό είναι και το πορτ μπαγκάζ των 335 λίτρων με το μεγάλο άνοιγμα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης.

Πέρα από ευέλικτο, το δεύτερης γενιάς Jazz είναι και πολύ εύκολο στην οδήγηση και στους χειρισμούς. Σε όλες τις συνθήκες το μικρό Honda παραμένει πολύ ουδέτερο και προβλέψιμο, προσφέροντας έτσι καλή σταθερότητα. Το αρχικό 1.200άρι i-VTEC μοτέρ με την απόδοση των 90 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και 114 Nm ροπής στις 4.900 σ.α.λ. συνδυάζεται με ένα πολύ ακριβή σε αίσθηση επιλογέα 5 ταχυτήτων. Το ψυχωμένο μοτέρ προσφέρει επιτάχυνση στο 0-100 χλμ./ώρα σε 12,6 δλ., τελική ταχύτητα 177 χλμ./ώρα και μεικτή κατανάλωση 5,3 λτ./100 χλμ. (εργοστασιακές μετρήσεις).

Αναμφίβολα το δεύτερης γενιάς Honda Jazz αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, το οποίο είναι σε θέση να εξυπηρετήσει και μια τετραμελή οικογένεια, χωρίς να χρειαστεί να δαπανηθούν πολλά χρήματα για την αγορά του. Αρκεί πρώτα να γίνει ένα λεπτομερές ψάξιμο σε κάθε άκρη του, όπως ισχύει για το εκάστοτε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ακόμα και αν είναι του γνωστού.

Get it on Google Play Download on the App Store