Fiat Panda 1.3 Diesel με κόστος 7€ στα 100 χλμ.

Αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου προσφέρονταν πάρα πολλά καινούργια πριν από λίγα χρόνια, ακόμα και από τις μικρότερες κατηγορίες των μίνι και μικρών. Βασικό τους προσόν ήταν -και παραμένει- η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου συγκριτικά με αντίστοιχα μοντέλα βενζίνης. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και το δημοφιλές Fiat Panda 1.3 Multijet, το οποίο έχει σταματήσει εδώ και καιρό να διατίθεται, αφού στην γκάμα του περιλαμβάνεται μόνο το 1.0 Hybrid 70 hp. Οικονομικό μεν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνει το ντίζελ σε κατανάλωση – κόστος, αλλά και απόδοση.

«Πάει» και δεν «καίει»

O 1.300άρης Multijet αποτελούσε έναν από τους πιο διαδεδομένους και δημοφιλείς κινητήρες του ομίλου Fiat. Τώρα όμως υπάρχει μόνο στο 500X. Το μηχανικό αυτό σύνολο ήταν διαθέσιμο αρχικά με 75 και 80 ίππους, ενώ από τα τέλη του 2016 και μετά τοποθετούνταν στο Panda αποκλειστικά με τους 95 ίππους. Μαζί και με την μπόλικη ροπή των 200 Nm, το μηχανικό αυτό σύνολο κινεί με μεγάλη άνεση το ελαφρύ αμάξωμα των 1,1 τόνων, καταναλώνοντας σε μεικτές συνθήκες κοντά στα 5 λτ./100 χλμ. Δηλαδή με σημερινή μέση τιμή ντίζελ στα 1,5€/λτ., το κόστος για κάθε 100 χιλιόμετρα είναι μόλις 7,5 ευρώ. Χωρίς μάλιστα επιπλέον συστήματα, όπως ηλεκτρική υποβοήθηση με υβριδική τεχνολογία. Το γνωστό «κροτάλισμα» του ντίζελ δεν απουσιάζει, όπως και μια υστέρηση στην απόκριση κάτω από τις 1.500 σ.α.λ. που αποδίδεται η ροπή. Οι αναρτήσεις του φιλτράρουν με αρκετά καλό τρόπο τις ανωμαλίες των δρόμων και το αμάξωμά του εμφανίζεται σταθερό, παρά τις τονισμένες κλίσεις στις στροφές. Το ελαφρύ τιμόνι εξυπηρετεί στους ελιγμούς και στο παρκάρισμα, αλλά στερείται αίσθησης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κυβισμός (κ.εκ.) 1.248
Ισχύς (PS/σ.α.λ.) 95/3.750
Ροπή (Nm/σ.α.λ.) 200/1.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.) 11,0
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα) 182
Κατανάλωση* (λτ./100 χλμ.) 5,0
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.) 94
*Δοκιμής

Καλοφτιαγμένο εσωτερικό με επάρκεια χώρων

Το Fiat Panda διαθέτει ένα «παιχνιδιάρικο» σχεδιαστικά εσωτερικό, το οποίο είναι αρκετά καλά φτιαγμένο για τα δεδομένα των μίνι αυτοκινήτων. Τα σκληρά πλαστικά του είναι συμπαγή και γεροδεμένα, τόσο στο ταμπλό, όσο και στις πόρτες. Η υπερυψωμένη θέση οδήγησης και ο ψηλά τοποθετημένος επιλογέας των ταχυτήτων διευκολύνουν τον οδηγό, ωστόσο οι πιο εύσωμοι θα νιώσουν ένα στρίμωγμα από την πλατιά βάση του λεβιέ. Με μήκος 3,65 μέτρα το Panda θα χωρέσει χωρίς πρόβλημα τέσσερα άτομα κανονικού αναστήματος. Αρκετό για τις καθημερινές ανάγκες είναι το πορτ μπαγκάζ των 225 λίτρων με το μεγάλο άνοιγμα.

Σε βατές τιμές τα πιο «νέα» μεταχειρισμένα

Fiat Panda 1.3 diesel 95 hp πωλούνται αρκετά στην αγορά των μεταχειρισμένων και σε βατές τιμές. Ενδεικτικά, μοντέλα του 2017-2019 προσφέρονται κυρίως μεταξύ 8.000-9.000 ευρώ, όταν για παράδειγμα στα τέλη του 2016 που λανσαρίστηκε κόστιζε καινούργιο από 13.850 ευρώ. Στο βασικό του εξοπλισμό ανήκουν 4 αερόσακοι, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, τιμόνι υποβοηθούμενο και ρυθμιζόμενο, κεντρικό κλείδωμα θυρών και air condition.

Get it on Google Play Download on the App Store