Suzuki Vitara 1.6 diesel αξίζουν τα λεφτά τους

Το πιο δημοφιλές SUV της Suzuki, το Vitara στην υπάρχουσα τέταρτη γενιά του, αποτελεί ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα στην κατηγορία του, ενώ πωλείται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Στην γκάμα των κινητήρων του υπάρχουν μόνο υβριδικά σύνολα βενζίνης, όπως είναι το 1.4 BoosterJet Mild Hybrid 129 hp και το 1.5 DualJet Strong Hybrid 116 hp.

Με τον πετρελαιοκινητήρα 1.6 DDiS ήταν διαθέσιμο μέχρι τα τέλη του 2018, όταν παρουσιάστηκε το ανανεωμένο Vitara. Σήμερα μεταχειρισμένα ντίζελ Vitara υπάρχουν σε ικανοποιητικό αριθμό με ταξινόμηση από το 2015 έως το 2017. Ανάλογα τον εξοπλισμό και τη μετάδοση της κίνησης, πωλούνται κατά μέσο όρο μεταξύ 16.000-19.000 ευρώ. Φθηνά σίγουρα δεν είναι και δεν θα μπορούσε να ήταν, δεδομένου ότι το Vitara είναι ένα αυτοκίνητο που κρατάει τιμή, είναι αξιόπιστο (σύμφωνα και με έρευνες), συν του ότι δεν υπάρχει καινούργιο ντίζελ.

Ο 1.600άρης diesel αποδίδει 120 ίππους και πλούσια ροπή 320 Nm από τις 1.750 σ.α.λ. Το μηχανικό αυτό σύνολο εμφανίζει ραφιναρισμένη λειτουργία χωρίς κραδασμούς, ο θόρυβος που παράγει δεν ενοχλεί το τράβηγμά του είναι γεμάτο. Συνεργάζεται κατάλληλα με το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο (υπάρχουν και αυτόματα 6τάχυτα), με τη μακριά 6η σχέση να είναι ιδανική στο ταξίδι, αφού διατηρεί χαμηλά τις στροφές του μοτέρ (130 χλμ./ώρα με 2.100 σ.α.λ.). Επίσης, η κατανάλωση σε πραγματικές συνθήκες βρίσκεται στα 6,3 λτ./100 χλμ. Όσον αφορά τις επιδόσεις, είναι αρκετά σβέλτο από στάση (0-100 χλμ./ώρα σε 11,5 δλ. το 2WD και 12,4 δλ. το 4WD) και ειδικά εν κινήσει, λόγω της μπόλικης ροπής.

Το Vitara 1.6 DDiS είναι ευχάριστο στην οδήγηση και οι αναρτήσεις του με το κατάλληλο σετάρισμα αμβλύνουν αποτελεσματικά τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων, κρατώντας τις κλίσεις του αμαξώματος σε λογικά πλαίσια. Το τιμόνι έχει ελαφριά αίσθηση αλλά με καλή αμεσότητα στις εντολές του οδηγού. Στα 4κίνητα, το σύστημα AllGrip που ελέγχεται μέσω του περιστροφικού χειριστηρίου στην κεντρική κονσόλα περιλαμβάνει τις λειτουργίες Auto, Sport, Snow και Lock. Εκτός δρόμου τα καταφέρνει πολύ καλά, όμως τα 185 χιλιοστά απόστασης από το έδαφος δεν είναι πολλά για SUV.

Το προ ανανέωσης Suzuki Vitara δεν ξεχωρίζει σε μεγάλο βαθμό από το τωρινό εξωτερικά, όμως στο εσωτερικό η πιο κύρια διαφορά εντοπίζεται στο ταμπλό. Αυτό είναι κατασκευασμένο από σκληρό πλαστικό στο πάνω μέρος του (μαλακό στο υπάρχον), υλικό που συναντάται και στις πόρτες. Όσον αφορά τους χώρους, το μικρό ιαπωνικό SUV είναι σε θέση να μεταφέρει άνετα τέσσερα άτομα, διαθέτοντας 375 λίτρα για τις αποσκευές.

Get it on Google Play Download on the App Store