Δείτε πως παράγεται το νέο Nissan Qashqai (+video)

To εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland σηματοδοτεί την έναρξη της παραγωγής της τρίτης γενιάς του Qashqai, με τη δέσμευση να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές που διαθέτουν ταλέντο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Μετά από μια επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων στερλινών, το νέο Qashqai ξεκινά πλέον στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου στο Sunderland, που γιορτάζει τα 35 χρόνια του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Qashqai, από το λανσάρισμά της πρώτης γενιάς του πριν από 14 χρόνια, αντιπροσωπεύει ένα στα πέντε αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στη Βρετανία. Με αφορμή αυτό το ορόσημο, η Nissan προσφέρει σε κάθε μαθητή στη Βορειοανατολική Αγγλία την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση του Ιδρύματος Δεξιοτήτων της (Nissan Skills Foundation), με ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, σχεδιασμένων για να προσελκύσουν τους νέους που επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στη βιομηχανία του αυτοκινήτου. Το Nissan Skills Foundation ιδρύθηκε το 2014 και στοχεύει στην ενθάρρυνση των νέων να σταδιοδρομήσουν στη βιομηχανία. Έχει αναπτυχθεί ώστε να περιλαμβάνει 10 εξατομικευμένες δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 7 έως 18 ετών, καθώς και να παρέχει πόρους για τα περιφερειακά σχολεία, προκειμένου να συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς STEM. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 65.000 νέοι από την ευρύτερη περιοχή έχουν συμμετάσχει σε μια εκδήλωση του Nissan Skills Foundation.

Από το λανσάρισμα του αρχικού μοντέλου το 2007, το Qashqai σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ήταν το αυτοκίνητο του Ηνωμένου Βασιλείου που έφτασε πιο γρήγορα το ένα εκατομμύριο, τα δύο εκατομμύρια και τα τρία εκατομμύρια μοντέλα στην παραγωγή. Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν πλέον εξέλθει από τις γραμμές του Sunderland, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής στην ιστορία του εργοστασίου.

Το έμψυχο δυναμικό του εργοστασίου έχει παρακολουθήσει χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης για το λανσάρισμα του Qashqai, απαριθμώντας περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας σε Paddington, Maple Cross, Cranfield, Lutterworth και Sunderland, καθώς και επιπλέον 24.000 στην ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου και περίπου 5.000 στις αντιπροσωπείες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νέες εγκαταστάσεις παραγωγής για μια τεχνολογία νέας γενιάς

Οι βασικές επενδύσεις για την παραγωγή του νέου Qashqai περιλαμβάνουν μια πολύ μεγάλη γραμμή πρέσας και ανακύκλωσης σκραπ 52 εκατομμυρίων λιρών, που φέρει την ονομασία Cyclone και επιτρέπει στο Qashqai να γίνει το πρώτο μοντέλο του εργοστασίου που κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό από αλουμίνιο. Στις λοιπές, νέες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, περιλαμβάνονται 117 νέα ρομπότ για το Body Shop του εργοστασίου, που λειτουργούν με αλουμίνιο και με το νέο χάλυβα εξαιρετικά υψηλής αντοχής σε εφελκυσμό, που συντελεί στις αναβαθμισμένες επιδόσεις ασφαλείας του Qashqai. Για τα εντυπωσιακά νέα χρώματα του νέου Qashqai φροντίζει το Paint Shop, με πέντε νέους συνδυασμούς διχρωμίας. Επιπλέον, τέσσερα νέα ρομπότ εφαρμόζουν ένα λεπτό φιλμ της τελευταίας τεχνολογίας για την απομόνωση του ήχου μέσα στο όχημα, με αποτέλεσμα χαμηλότερο θόρυβο εντός της καμπίνας για τον οδηγό.

Σημαντικές βελτιώσεις έχουν γίνει και στο τελικό στάδιο της παραγωγής (τελική συναρμολόγηση), με την εισαγωγή μιας αυτόματης εγκατάστασης λήψης και αλληλουχίας στη συναρμολόγηση, η οποία, για πρώτη φορά στο εργοστάσιο, εφαρμόζει τη χαμηλού βάρους πλαστική πίσω πόρτα του Qashqai. Το Qashqai είναι χτισμένο στην πλατφόρμα Alliance CMF (Common Module Family), που σήμανε μια σημαντική αναβάθμιση στη διαδικασία συναρμολόγησης στο αμάξωμα, με τις νέες εμπρός και πίσω αναρτήσεις και τη διάταξη του συστήματος διεύθυνσης να υποστηρίζουν τη βελτιωμένη, δυναμική απόδοση του αυτοκινήτου.

Το νέο Qashqai ξεκινά από τις 24.490 ευρώ και θα βρίσκεται σύντομα στις εκθέσεις της Nissan ανά την Ελλάδα.

Δείτε και το βίντεο με τη διαδικασία παραγωγής του ολοκαίνουργιου Qashqai:

Get it on Google Play Download on the App Store