Μόνο ηλεκτρικές οι Jaguar μέχρι το 2025

Μια ακόμα εταιρία που είναι συνυφασμένη με τους θερμικούς κινητήρες υψηλής απόδοσης, γυρνάει σελίδα και ανοίγει ένα νέο, μεγαλύτερο ηλεκτρικό κεφάλαιο. Κι αυτή, δεν είναι άλλη από την Jaguar.

Σύμφωνα με τον CEO της Jaguar Land Rover, Thierry Bollore, αμφότερες οι βρετανικές εταιρίες θα ακολουθήσουν πρόγραμμα εξηλεκτρισμού, με αυτό των «Ιαγουάρων» να είναι πιο αυστηρό. Μέχρι το 2025 κάθε νέο μοντέλο της Jaguar θα είναι ηλεκτρικό, οδηγώντας σε μια γκάμα αποτελούμενη αποκλειστικά από EV αυτοκίνητα. Για τη Land Rover τα πλάνα αφορούν έναν ηλεκτρικό όγκο πωλήσεων που θα αντιπροσωπεύει το 60% του συνόλου, μέχρι το 2030. Όλα τα μοντέλα της θα διαθέτουν ηλεκτρική έκδοση, αρχής γενομένης από το πρώτο ηλεκτρικό της ιστορίας της, που είναι προγραμματισμένο να λανσαριστεί το 2024.

Τα σχέδια για την Jaguar είναι πιο ριζικά. Κινητήρες βενζίνης και ντίζελ θα κουνήσουν μαντήλι, κάνοντας χώρο αποκλειστικά για μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες. Η πλατφόρμα Electric Modular Architecture θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο, ενώ η Modular Longitudinal Architecture θα λειτουργήσει ως βάση για τα υβριδικά αυτοκίνητα της Land Rover. Κατά συνέπεια, η μόνη σίγουρη Jaguar για το μέλλον είναι η I-Pace. Οι XE, XF, E-Pace και F-Pace βρίσκονται «στον αέρα», ενώ το ίδιο ισχύει με τον αντικαταστάτη της XJ. Η ναυαρχίδα της αγγλικής φίρμας καταργήθηκε το 2019, μετά από 51 χρόνια καριέρας, με σκοπό την αντικατάσταση από ηλεκτρικό μοντέλο πέρσι. Λόγω κορωνοϊού και της συνεπακόλουθης καθίζησης των πωλήσεων όμως, το project εγκαταλείφθηκε. Ενδεχομένως, με την πλήρη ηλεκτροποίηση της Jaguar, να επανέλθει.

Get it on Google Play Download on the App Store