Τι θα γίνει με τα εργοστάσια των VW, Renault & Stellantis στη Ρωσία;

Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και την εισβολή της Ρωσίας, με μια νέα ανθρωπιστική κρίση να δημιουργείται. Για μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου όμως υπάρχουν επιπλέον λόγοι ανησυχίας.

Η VW, η Renault και η Stellantis έχουν εργοστάσια κατασκευής ή συναρμολόγησης στη Ρωσία και αυτές οι δραστηριότητες θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν σημαντικά έπειτα από τις κυρώσεις που επιβάλει η Δύση εξαιτίας της εισβολής. Σύμφωνα με την Automotive News Europe, ο όμιλος Renault έχει τα περισσότερα να χάσει. Η Renault έχει σημαντικό μερίδιο στην AvtoVAZ (κατασκευάστρια εταιρεία των Lada), αλλά και ένα ακόμα εργοστάσιο κοντά στη Μόσχα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, Luca de Meo, ανέφερε πως τα περισσότερα εξαρτήματα για τα Lada τα προμηθεύονται τοπικά και δεν αναμένεται να επηρεαστεί η παραγωγή. Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει ο Διευθύνων Σύμβουλος της AvtoVAZ που ισχυρίστηκε πως η εταιρεία ερευνούσε εναλλακτικούς προμηθευτές για μικροτσίπ και τώρα αυτές οι κυρώσεις θα επηρεάσουν σημαντικά τις παραδόσεις στη Ρωσία.

Ο όμιλος VW και η Stellantis, έχουν εργοστάσια στην Kaluga, μια πόλη που βρίσκεται 180 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας. Εκεί η κατασκευάζει τα Tiguan, Polo και Skoda Rapid και συναρμολογεί τα Audi Q7 και Q8. Η Stellantis και η Mitsubishi λειτουργούν από κοινού ένα εργοστάσιο από το οποίο σκοπεύουν να εξάγουν φορτηγά στην Ευρώπη. Η πόλη φιλοξενεί επίσης μεγάλους προμηθευτές όπως η Continental, η Magna και η Visteon.

Πέρα όμως από τις VW, Renault και Stellantis υπάρχουν κι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η Mercedes επένδυσε πρόσφατα περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ σε ένα εργοστάσιο για την κατασκευή της E-Class και των SUV της, ενώ κι η BMW παρόλο που δεν έχει ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής σε ρωσικό έδαφος κατασκευάζει οχήματα μέσω της Avtotor στο Kaliningrad. «Ανησυχούμε πολύ για τις πρόσφατες εξελίξεις και ελπίζουμε να αποκλιμακωθεί γρήγορα αυτή η κατάσταση στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της Mercedes στο  Automotive News Europe.

Get it on Google Play Download on the App Store