Το αυτοκίνητο που περνάει crash tests χωρίς αερόσακους (+video)

Τα σημερινά αυτοκίνητα κινούνται σε επίπεδα ασφάλειας, που μοντέλα 15ετίας ή 20ετίας ούτε φαντάζονταν. Για ακόμα παλαιότερες κατασκευές, ούτε λόγος. Για αυτοκίνητα, ας πούμε, στην εποχή προ αερόσακων.

Οι λευκές φούσκες που ανοίγουν όταν το όχημα εμπλέκεται σε ατύχημα, έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές και έχουν αποτρέψει σοβαρούς τραυματισμούς σε ακόμα περισσότερες περιπτώσεις. Εν έτει 2022 φαντάζει απίστευτο για καινούργιο αυτοκίνητο να μην διαθέτει αερόσακους από τη βασική έκδοση, τουλάχιστον σε προηγμένες αγορές όπως της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτείων και λοιπών. Σε περιοχές όπου το καίριο αυτό σύστημα ασφαλείας δεν είναι στάνταρ, έχουμε δει αυτοκίνητα να «πατώνουν» σε δοκιμές πρόσκρουσης με στάνταρ χαμηλότερα από εκείνα του Euro NCAP. Κι όμως, υπάρχει μια τετράτροχη κατασκευή που καταφέρνει να περνάει τα crash tests των Αμερικανών δίχως τη χρήση αερόσακων!

Ο λόγος για το SCG 004S, ένα τριθέσιο (α λα McLaren F1) supercar 650 ίππων (από έναν κομπρεσοράτο 6.2 V8) και 997 κιλών της  Scuderia Cameron Glickenhaus, που δεν προβληματίστηκε στο ελάχιστο από το να περάσει επιτυχώς την πλάγια σύγκρουση, με ταχύτητα 51 χλμ./ώρα (32 μίλια/ώρα). Η μικρή αμερικανική εταιρία κατασκευής supercars και αγωνιστικών αντοχής, εξοπλίζει το SG 004S με ανθρακονημάτινο πλαίσιο προδιαγραφών FIA, ικανό να περνάει ακόμα και crash tests της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Το σασί του Glickenhaus είναι τόσο ανθεκτικό, ώστε δεν χρειάζεται η τοποθέτηση πλευρικών αερόσακων για την προστασία οδηγού-συνοδηγού. Κάτι που απέδειξε σε πρόσφατες δοκιμές πρόσκρουσης, όπου διατήρησε τον κορμό και το κεφάλι του ανδρείκελου πρακτικά ανέπαφα από τις δυνάμεις της σύγκρουσης!

Η SCG δηλώνει πως είναι ο μοναδικός κατασκευαστής στα χρονικά της αυτοκίνησης, που καταφέρνει να περάσει επιτυχώς το συγκεκριμένο crash test δίχως τη συνδρομή αερόσακων. Βλέποντας το video δεν μπορείς να πεις πως υπερβάλλουν…

Get it on Google Play Download on the App Store