Το φρενάρισμα του Audi E-Τron αψηφά την λογική (+video)

H Audi ετοιμάζεται πυρετωδώς για την παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην ιστορία της. Προκειμένου να μας κρατήσουν σε αγωνία μέχρι το επίσημο ντεμπούτο -κατά πάσα πιθανότητα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, τέλη Σεπτεμβρίου- οι Γερμανοί μας αποκαλύπτουν σταδιακά τα εντυπωσιακά τεχνολογικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την δομή του E-Tron.

Δείτε ακόμα: Οδηγώντας με κάμερες αντί για εξωτερικούς καθρέφτες (+video)

Μετά την καινοτόμο αντικατάσταση των πλαϊνών καθρεπτών από κάμερες, η Audi πρακτικά έρχεται να αλλάξει και τον τρόπο που φρενάρουμε. Ή, για να είμαστε ακριβείς, που δεν φρενάρουμε! Όπως όλα τα ηλεκτρικά, αλλά και υβριδικά μοντέλα, η μονάδα ισχύος του E-Tron ενσωματώνει λειτουργία ανάκτησης ενέργειας, που μετατρέπει την παραγόμενη θερμική ενέργεια κατά την επιβράδυνση (είτε μέσω φρεναρίσματος, είτε στο άφημα του γκαζιού) σε ηλεκτρική, η οποία αποθηκεύεται στις μπαταρίες. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των σχετιζόμενων αυτοκινήτων είναι το γεγονός πως με το που αφήνεις το γκάζι, νιώθεις την επιβράδυνση – περισσότερο ή λιγότερο, αναλόγως διάταξης και μοντέλου. Με δυο λόγια, η οδήγηση ενός ηλεκτρικού οχήματος απαιτεί προσαρμογή, ώστε να μάθει ο εγκέφαλος του οδηγού να φρενάρει χωρίς να πατάει τόσο συχνά το αντίστοιχο πεντάλ.

Διαβάστε επίσης: H Audi ξεκινάει την παραγωγή ηλεκτρικών μοτέρ στην Ουγγαρία

Η Audi με το E-Tron αντικαθιστά το «τόσο συχνά» με το «πρακτικά καθόλου», όπως απέδειξε στην κατάβαση της θρυλικής διαδρομής του Pikes Peak. Το πολυαναμενόμενο ηλεκτρικό crossover διένυσε μια κατηφορική διαδρομή 20 χιλιομέτρων, με 1.440 μέτρα υψόμετρου να διαχωρίζουν την αφετηρία από τον τερματισμό, χωρίς την χρήση των φρένων! Τα δεδομένα έδειξαν πως για κάθε διανυθέν χιλιόμετρο, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας προσέθεσε 1 χιλιόμετρο στην αυτονομία του E-Tron, συμβάλλοντας στο 30% της συνολικής αυτονομίας του αυτοκινήτου.

Υπάρχουν 3 διαφορετικά προγράμματα στην διάθεση του οδηγού, με το πρώτο να αφορά την λειτουργία coasting (αφημένο γκάζι), το δεύτερο την χειροκίνητη λειτουργία coasting μέσω των paddles στο τιμόνι (που προσομοιώνει το φρενάρισμα με τον κινητήρα, σε ένα κανονικό αυτοκίνητο) και το τρίτο χρησιμοποιείται για έντονες κατωφέρειες, βάζοντας μερικώς τα δισκόφρενα στη διαδικασία. Τα οποία δισκόφρενα, για να μην σκουριάσουν από την έλλειψη χρήση, η Audi τα εξοπλίζει με ένα αυτόματο σύστημα πλύσης!

 

Get it on Google Play Download on the App Store