Ηλεκτρικές ορθοπεταλιές με το BMW i Vision AMBY

Με το i Vision AMBY, το πρώτο pedelec (ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση) για αστική χρήση, η BMW παρουσιάζει τη λύση σε δύο τροχούς για την αστική κινητικότητα του αύριο. .

Εξωτερικά, το i Vision AMBY (AMBY σημαίνει «adaptive mobility») θυμίζει e-bike, προσφέρει όμως πολύ περισσότερες δυνατότητες. Η μοντέρνα γεωμετρία του πλαισίου είναι ένα μίγμα αγωνιστικού ποδηλάτου και σπορ e-bike, αλλά θυμίζει περισσότερο μοτοσικλέτα, αφού εξοπλίζεται με χειρόγκαζο και μαρσπιέ. Το τιμόνι έχει σχεδιαστεί ως τμήμα του πλαισίου, φιλοξενώντας παράλληλα μια οριζόντια φωτεινή λωρίδα LED. Στο πίσω μέρος το ανάλογο LED ενσωματώνεται στον άξονα της σέλας, ενώ κάτω από αυτό μια οθόνη e-ink απεικονίζει το πρόγραμμα οδήγησης (riding mode) που χρησιμοποιείται.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης διαθέτει τρεις κατηγορίες ταχύτητας: έως 25 χλμ./ώρα για ποδηλατοδρόμους, έως 45 χλμ./ώρα για πόλη και έως 60 χλμ./ώρα εκτός αυτής.  Η μπαταρία των 2.000 Wh είναι τοποθετημένη στο κέντρο του πλαισίου και προσφέρει αυτονομία έως 300 χλμ., ανάλογα με το riding mode, ενώ με τη χρήση ταχυφορτιστή γεμίζει μέσα σε 3 ώρες. Η μετάδοση της ισχύος γίνεται με οδοντωτό ιμάντα, ενώ το κιβώτιο ενσωματώνεται στο σύστημα κίνησης. Ένα προηγμένο μονόμπρατσο ψαλίδι – μοναδικό για μοντέλο της BMW Motorrad – συνδέει τον πίσω τροχό με το πλαίσιο.

Η διαδρομή της ανάρτησης φτάνει τα 120 χλστ. εμπρός – πίσω συνδυάζει την κάλυψη των αναγκών για κίνηση εντός, αλλά και εκτός αστικών κέντρων. Οι ζάντες των 27,5 ιντσών εφοδιάζονται με μεγαλύτερα και φαρδύτερα ελαστικά από όσο συνήθως, ώστε να διασφαλίζεται άνεση και ασφάλεια ακόμα και στα 60 χλμ./ώρα της τελικής ταχύτητας.

Ένα ακόμα από τα προηγμένα χαρακτηριστικά του AMBY εντοπίζεται στη συνδεσιμότητά του. Το smartphone λειτουργεί ως κλειδί: οι χρήστες μπορούν να προετοιμάσουν το βαυαρικό δίκυκλο για χρήση, να φορτώσουν τις αποθηκευμένες κατηγορίες αδειών οδήγησης και να εφαρμόσουν το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης on demand από την αντίστοιχη εφαρμογή (όπως το BMW App). Ο ηλεκτρικά ρυθμιζόμενος άξονας της σέλας, δε, υπόκειται σε βιομετρική βελτιστοποίηση για να ταιριάζει με το προφίλ που είναι αποθηκευμένο στο app, και οι ρυθμίσεις γίνονται σύμφωνα με τα καταχωρημένα δεδομένα– όπως το ύψος και το μήκος των ποδιών του αναβάτη εσωτερικά – πριν την εκκίνηση.

Get it on Google Play Download on the App Store