Πρεμιέρα για τη BMW Σειρά 5 των 0,6 λτ./100 χλμ.

Στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου IAA Mobility 2023 στο Μόναχο (5-10 Σεπτεμβρίου 2023), το BMW Group θα παρουσιάσει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του στους πολύ σημαντικούς τομείς της ηλεκτροκίνησης, της ψηφιοποίησης και της κυκλικότητας.

Μεταξύ των μοντέλων που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον είναι η νέα Σειρά 5, αφού εκτός από την αμιγώς ηλεκτρική BMW i5, θα αποκαλυφθούν δύο εκδόσεις με προηγμένη plug-in hybrid τεχνολογία, που θα προστεθούν στην γκάμα από την άνοιξη του 2024. Ο ηλεκτροκινητήρας που έχει αναπτυχθεί ειδικά για το νέο PHEV σύστημα ενσωματώνεται στο οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport. Η απόδοση του ηλεκτρικού μοτέρ φτάνει τους 197 ίππους και συνεισφέρει στη μέγιστη συνδυασμένη ισχύ των 299 ίππων στη νέα 530e Sedan και των 489 ίππων στη νέα 550e xDrive Sedan. Στην πρώτη περίπτωση η BMW ανακοινώνει συνδυασμένη κατανάλωση βενζίνης από 0,6 λτ./100 χλμ., ηλεκτρικής ενέργειας από 18,9 kWh/100 χλμ. και CO2 από 14 γρ./χλμ. Στην πιο ισχυρή τα αντίστοιχα νούμερα είναι από 0,8 λτ./100 χλμ., 20,1 kWh/100 χλμ. και 19 γρ./χλμ.

Μια καινοτομία που κατοχυρώθηκε από τη BMW χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της απόδοσης ισχύος του ηλεκτροκινητήρα στα νέα plug-in υβριδικά μοντέλα: ένα σύστημα που έχει προεπιλέξει την ταχύτητα επιτρέπει την αύξηση της ονομαστικής ροπής των 280 Nm σε πραγματική ροπή έως και 450 Nm στην είσοδο του κιβωτίου ταχυτήτων του κινητήρα. Επομένως, ο ηλεκτροκινητήρας είναι σε θέση να αυξήσει τη ροπή σε επίπεδο που κανονικά θα ήταν εφικτό μόνο με τη χρήση μιας μεγαλύτερης μονάδας, γεγονός που γίνεται αισθητό τόσο κατά την επιτάχυνση από στάση όσο και εν κινήσει. Η ηλεκτρική αυτονομία φτάνει πλέον τα 79-90 χιλιόμετρα για τη νέα BMW 550e xDrive Sedan και τα 87-101 χιλιόμετρα για τη νέα BMW 530e Sedan.

Η τοποθέτηση της μπαταρίας ιόντων λιθίου υψηλής τάσης στο κάτω μέρος του αμαξώματος είναι επωφελής τόσο για το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου όσο και για τη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών, ο οποίος φτάνει συνολικά στα 520 λίτρα στα plug-in υβριδικά μοντέλα – αντίστοιχος με αυτόν που προσφέρουν οι εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η ωφέλιμη ενέργεια που παρέχει η μπαταρία υψηλής τάσης έχει ανέβει στις 19,4 kWh. Παράλληλα, η μέγιστη ισχύς φόρτισης έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και ανέρχεται πλέον στα 7,4 kW, επιτρέποντας την πλήρη επαναφόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης από 0 στο 100% σε 3 ώρες. Όταν συνδέεται σε συμβατική οικιακή πρίζα, η πλήρης φόρτιση ολοκληρώνεται σε 9,8 ώρες.

Get it on Google Play Download on the App Store