Το soundcheck της EV ναυαρχίδας BMW i7 (+video)

Η BMW επιφυλάσσει εξέλιξη και διεύρυνση της ηλεκτρικής γκάμας i, με την παρουσίαση του κορυφαίου μοντέλου να αποτελεί προτεραιότητα. Η i7 δοκιμάζεται εκτενώς προκειμένου να είναι πανέτοιμη για το ντεμπούτο της, που τοποθετείται στους προσεχείς μήνες. Ένας από τους τομείς ιδιαίτερης βαρύτητας για τους Βαυαρούς, είναι η ηχομόνωση.

Ούτως ή άλλως, στις λιμουζίνες παίζει πρωταρχικό ρόλο η απομόνωση της καμπίνας από τους εξωγενείς παράγοντες. Ποιότητα κύλισης, άνεση, ελάχιστη στάθμη θορύβου από ελαστικά και αέρα, όλα τους χαρακτηριστικά που καθορίζουν τον χαρακτήρα μιας ναυαρχίδας. Στα ηλεκτρικά, δε, η δυσκολία πολλαπλασιάζεται. Εδώ δεν υπάρχει θερμικός κινητήρας να παράγει θόρυβο, ώστε να καλύπτει κάποια από τα ντεσιμπέλ των υπολοίπων. Δεν σημαίνει, βέβαια, πως οι 750i ή 760i κάνουν βαβούρα. Απλά, σε εκείνες υφίσταται ένα ευχάριστο και ευπρόσδεκτο γουργουρητό από τους V8/V12, που δημιουργεί μια ενασχόληση στο αυτί. Στην i7, όμως, η απόλυτη σιγή.

Στα EV οχήματα, ακριβώς λόγω έλλειψης θορύβου (ή ήχου, δεν είναι απαραίτητα ενοχλητικό) από τον κινητήρα, όλα ακούγονται περισσότερο. Το αυτί δεν απασχολείται από τις συχνότητες του μηχανοστασίου, οπότε εστιάζει περισσότερο σε εκείνες των ελαστικών, της ανάρτησης και του αέρα. Κάτι που σημαίνει πως ένα ηλεκτρικό θα πρέπει να είναι ακόμα πιο ήσυχο στους συγκεκριμένους τομείς, ώστε να ισοσκελίσει την «αφωνία» του ηλεκτροκινητήρα. Η BMW υποβάλλει σε εντατικές δοκιμές ακουστικής την i7, στο νεόδμητο Κέντρο Ερευνών και Καινοτομίας της εταιρίας. Οι υπερσύγρονες εγκαταστάσεις στο Μόναχο προσομοιώνουν κάθε λογής θορύβους, χρησιμοποιώντας για σύγκριση τα ανάλογα δεδομένα της Mercedes EQS.

Τα πάντα περνούν από «κόσκινο», μεταξύ των οποίων ο προειδοποιητικός ήχος των πεζών (που υποχρεούνται να εκπέμπουν όλα τα ηλεκτρικά) και οι τεχνητοί ήχοι κινητήρα στην καμπίνα των επιβατών. Δείγμα της εμμονής στη λεπτομέρεια των Βαυαρών, το γεγονός πως συνεργάζονται με τον πολυβραβευμένο συνθέτη και θρύλο των soundtracks κινηματογραφικών παραγωγών, Hans Zimmer! Τα ελαστικά διαθέτουν ειδικό ηχοαπορροφητικό αφρό, οι ηλεκτροκινητήρες περικλείονται σε θήκες απομόνωσης συχνοτήτων, το πλαίσιο και οι βάσεις των αναρτήσεων είναι ενισχυμένα, η ηχομόνωση αυξημένη, ενώ οι πτυσσόμενες χειρολαβές των θυρών και οι  αεροδυναμικοί καθρέπτες φροντίζουν για την ελαχιστοποίηση των αιολικών οχλήσεων.

Get it on Google Play Download on the App Store