Η Rolls-Royce βάζει τα μαύρα κι αποχαιρετά τους V12

Η Rolls-Royce έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα αυτοκινητοβιομηχανιών που αφήνουν πίσω τους V12, αποχαιρετώντας τα δωδεκακύλινδρα μπλοκ με τη νέα Black Badge Wraith Black Arrow.

Η έκδοση περιορισμένης παραγωγής (μόλις 12 θα κατασκευαστούν, όσος και ο αριθμός των κυλίνδρων) μπορεί να έχει το «Black» δυο φορές στην ονομασία της, αλλά μόνο κατάμαυρη δεν είναι. Το ασημί αλλάζει σταδιακά σε μαύρο, μοιράζοντας το αμάξωμα μεταξύ των δυο αποχρώσεων και εμπλουτίζοντάς τες με κίτρινες πινελιές. Συνδυασμός που δεν είναι καθόλου τυχαίος, καθώς η Black Arrow εμπνέεται από μια εκ των ιστορικότερων και πιο σημαδιακών κατασκευών Βρετανών σε αυτοκίνητο: το δικινητήριο Thunderbolt, που το 1937 πέτυχε τελική ταχύτητα 575,35 χλμ./ώρα στις αλυκές του Bonneville χρησιμοποιώντας όχι έναν, αλλά δυο κινητήρες V12 της Rolls-Royce (τους βλέπουμε δίπλα-δίπλα)!

Το αλουμινένιο αμάξωμα του Thunderbolt δεν φαινόταν καλά στο φως του ήλιου, λόγω υπερβολικής γυαλάδας, οπότε οι Βρετανοί είχαν ζωγραφίσει έναν μεγάλο κίτρινο κύκλο με ένα μαύρο βέλος στα πλαϊνά. Εξ ου και η παρουσία κίτρινου χρώματος στο περίγραμμα των εισαγωγών του προφυλακτήρα, πίσω από την μάσκα, στον δακτύλιο των σημάτων στις ζάντες και κάτω από το Spirt of Ecstacy. Το αμάξωμα ντύνεται σε έναν συνδυασμό Celebration Silver και Black Diamond, που χρειάστηκε 18 μήνες για να τελειοποιηθεί οπτικά και σε υφή, καθιστώντας τη βαφή της Black Arrow ως μια από τις πιο πολύπλοκες που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Περίτεχνα σχέδια έχουμε και στο εσωτερικό, το οποίο βρίθει κίτρινου χρώματος. Τα εμπρός καθίσματα, οι πόρτες και το εσωτερικό της στεφάνης στο τιμόνι ντύνονται στη φανταχτερή απόχρωση, όμως μια ματιά στο ταμπλό μπροστά από το συνοδηγό φανερώνει ένα ιδιαίτερο μοτίβο. Τι απεικονίζει; Απολύτως ταιριαστά, την διάταξη του V12 που χρησιμοποιούσε το Thunderbolt!. Ως γνήσια Rolls-Royce, δεν θα μπορούσε να λείπει η φωτιζόμενη επένδυση του «ουρανού», που απεικονίζει τη θέση των αστεριών στον ουρανό πάνω από το Bonneville κατά την επίτευξη του προ 80ετίας ρεκόρ!

Ο 6.6 V12 twinturbo παραμένει απαράλλαχτος μηχανικά, παράγοντας 632 ίππους στις 5.600 σ.α.λ. και 870 Nm στις 1.700-4.500 σ.α.λ. Επιδόσεις δεν ανακοινώνονται, οπότε λογικά μένουν στα επίπεδα της κανονικής Wraith Black Badge, ήτοι 4,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και ηλεκτρονικά περιοριζόμενη τελική 250 χλμ./ώρα. Μηχανικές αλλαγές μπορεί να μην έχει, ωστόσο ο κινητήρας της Black Arrow συνοδεύεται και αυτός από τις απαραίτητες κίτρινες πινελιές.

Get it on Google Play Download on the App Store