Νέο μικρομεσαίο ηλεκτρικό SUV Kia EV3

Η γκάμα των ηλεκτρικών Kia, και συγκεκριμένα η οικογένεια των EV, επεκτείνεται προς τα κάτω, με το πρωτότυπο EV3. Το αυτοκίνητο που προοιωνίζει τον ερχομό ενός ηλεκτρικού B-SUV από τους Κορεάτες, που θα πάρει θέση στο πιο «καυτό» segment της αγοράς.

H σχεδίαση αντλεί έμπνευση από το μεγαλύτερο EV5 εμπρός, υιοθετώντας εν πολλοίς το μοτίβο Digital Tiger Face που εκφράζει η τεχνοτροπία «Opposites United». Τα φωτιστικά σώματα βάζουν την υπογραφή τους μέσω του «Signature Star Map Lighting», μιμούμενα διάφορους αστερισμούς. Οι 20άρες ζάντες φορούν ένα φουτουριστικό και αεροδυναμικό «κοστούμι», ενώ πίσω το ντιζάιν των φαναριών δανείζεται στοιχεία από το κορυφαίο EV9. Από το μεγαλύτερο SUV της Kia προέρχονται και οι έντονες ακμές στις πίσω πόρτες, όπως και οι γραμμές στους ώμους.

Στο εσωτερικό συναντάμε μια μινιμαλιστική προσέγγιση, με ελάχιστους διακόπτες και φυσικά κουμπιά. Αντιθέτως, τα πάντα ελέγχονται μέσω της ενιαίας διάταξη οθονών, που συνδυάζει ψηφιακό πίνακα οργάνων και σύστημα πολυμέσων. Κρίνοντας από το EV5 πάντως, το EV3 παραγωγής θα διαθέτει κουμπιά στην κεντρική κονσόλα και το τιμόνι, αεραγωγούς κάτω από την οθόνη του infotainment και κανονικά καθίσματα. Οι εντυπωσιακοί χώροι, ωστόσο, θα παραμείνουν.

Όπως θα παραμείνει και η τεχνολογία V2L (Vehicle-to-Load), που μετατρέπει το EV3 σε πρώτης τάξεως μπαταρία για άλλα οχήματα ή συσκευές. Η Kia αναφέρει πως το EV3 μπορεί με άνεση να φορτίσει ένα μέσο ηλεκτρικό πατίνι. Το πρωτότυπο των Κορεατών μάλιστα δεν διαθέτει μόνο αυτή την ιδιαίτερη τεχνολογία, αλλά πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο τη χρήση ανακυκλώσιμων/βιώσιμων υλικών στην καμπίνα. Το υποβραχιόνιο μεταξύ των εμπρός καθισμάτων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τραπέζι, απαρτίζεται από μυκήλιο. Ένα είδος υλικού που συντίθεται από μύκητες, όπως η μούχλα, και μπορεί να πάρει πανεύκολα οποιοδήποτε σχήμα θέλει ο σχεδιαστής. Ακόμα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης, όμως η Kia δουλεύει πάνω στην επιτάχυνση της χρήσης του ως μέρος της βιωσιμότητας στη γκάμα της.

Σχετικά με το πέρασμα του EV3 στην παραγωγή τώρα, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί προς τα μέσα του επόμενου έτους.

Get it on Google Play Download on the App Store