Νέα και ακόμα πιο πολυτελής Mercedes GLS

Η Mercedes συνεχίζει την ανανέωση της γκάμας, φτάνοντας και στα πολύ ψηλά κλιμάκια αυτής με τη νέα GLS. To κορυφαίου SUV της γερμανικής εταιρίας, που δέχεται το πρώτο του φρεσκάρισμα μετά από 4 χρόνια, όταν και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Η «S-Class των SUV», όπως είναι το προσωνύμιό της, αποκτά ελαφρώς ανασχεδιασμένα φανάρια εμπρός και νέα, μεγαλύτερη μάσκα, με 4 οριζόντιες γρίλιες σε φινίρισμα Silver Shadow να πλαισιώνουν το σήμα. Ο προφυλακτήρας ακολουθεί το μοτίβο της ανανεωμένης GLE και διαθέτει πιο επιθετική σχεδίαση στις πλευρικές εισαγωγές, ενώ νέο σχέδιο χαρακτηρίζει και τις 20άρες ζάντες σε απόχρωση Himalayas Grey. Στο πίσω μέρος οι αλλαγές είναι ακόμα πιο περιορισμένες, περιλαμβάνοντας τα νέα φωτιστικά σώματα και τον προφυλακτήρα.

 

Η «Rolls-Royce των SUV» τώρα, ονόματι Maybach GLS 600 4Matic, ξεχωρίζει από την κλασική διχρωμία του αμαξώματος, τη μεγάλη μάσκα με τις κάθετες χρωμιωμένες γρίλιες και το ραντάρ στο κέντρο, τις νέες πλευρικές εισαγωγές του προφυλακτήρα και τις επίσης νέες 23άρες ζάντες, που βρίθουν χρωμίου και επιβλητικότητας (τη θαυμάζουμε στην κεντρική φώτο).

Επιστροφή στη GLS και τον στάνταρ 7θέσιο εσωτερικό της κόσμο, όπου συναντάμε την τελευταία εκδοχή του συστήματος πολυμέσων MBUX με οθόνη αφής 12,3 ιντσών και ψηφιακό πίνακα οργάνων ίδιας διαγωνίου. Οι επιβάτες της μεσαίας σειράς έχουν στην διάθεσή τους 2 οθόνες 11,6 ιντσών, ενσωματωμένες στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, ενώ υπάρχει και Android tablet στο υποβραχιόνιο του μεσαίου καθίσματος για τον έλεγχο του MBUX. Επίσης συναντάμε LED κρυφό φωτισμό, επαγωγικό ασύρματο φορτιστή smartphones, δερμάτινες και ξύλινες επενδύσεις, head-up display και χρήση μπόλικου αλουμινίου.

Στα ενδότερα της Maybach GLS κυριαρχεί ο συνδυασμός Manufaktur Crystal White/Silver Grey στις δερμάτινες επενδύσεις, που καλύπτουν κάθε σπιθαμή της καμπίνας. Η πανοραμική ηλιοροφή είναι στάνταρ, όπως και λειτουργίες που συναντάς μόνο στις πιο πολυτελείς λιμουζίνες του πλανήτη. Οι πίσω θέσεις είναι ηλεκτρικά ανακλινόμενες και κλιματιζόμενες, ενώ προσφέρουν και λειτουργία μασάζ. Στην τετραθέσια έκδοση, ανάμεσα στα πίσω καθίσματα υπάρχουν ανακλινόμενα τραπεζάκια και ψυγείο για σαμπάνιες, τη στιγμή που ο χώρος για τα γόνατα των πίσω επιβατών είναι 1.103 χλστ., ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.340 χλστ. στο «chauffeur mode», που μετακινεί το κάθισμα του συνοδηγού.

Η ηλεκτρική πανοραμική οροφή μπορεί να αλλάζει διαφάνεια ανάλογα με τις προτιμήσεις των επιβατών ενώ συρόμενα σκιάδια στα πλευρικά παράθυρα ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό. Επιπλέον, δύο ταμπλέτες δίνουν πρόσβαση στο σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και στους πίσω επιβάτες που μπορούν να ελέγχουν όλες τις παραμέτρους άνεσης της καμπίνας. Μέχρι και ειδικά εξελιγμένο άρωμα για τη Maybach διατίθεται, με μυρωδιές από λευκά άνθη, δέρμα και πικάντικο τσάι.

Την κίνηση όλων των παραπάνω αναλαμβάνει ο 4.0 V8 twinturbo της Mercedes, σε απόδοση 557 ίππων στις 6.000-6.500 σ.α.λ. και 730 Nm στις 2.500-5.000 σ.α.λ. Το ήπια υβριδικό σύστημα των 48 Volt συνδράμει 22 ίππους και 250 Nm μεσώ ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα, βοηθώντας τη θηριώδη Maybach να επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 4,2 δλ. και να φτάσει απρόσκοπτα στον περιοριστή των 250 χλμ./ώρα.

Η γκάμα κινητήρων της απλής GLS είναι πολύ πιο ευρεία, ξεκινώντας από τον 3.0λιτρο twinturbo εξακύλινδρο εν σειρά της GLS 450 4Matic, με απόδοση 381 ίππων και 500 Nm. Η GLS 580 4Matic διαθέτει τον 4.0 V8 twinturbo στα 517 άλογα και 730 Nm, ενώ στην κορυφαία GLS 63 4Matic+ η ισχύς ανεβαίνει στα 612 άλογα και τα 850 Nm. Tο 0-100 χλμ./ώρα έρχεται στον ίδιο χρόνο με τη Maybach (4,2 δλ.), αλλά η τελική έχει 30 χλμ./ώρα παραπάνω ελευθερία πριν παρέμβει ο ηλεκτρονικός περιοριστής (250 χλμ./ώρα).

Παράλληλα, επιλογές έχουμε και για τους λάτρεις των ντίζελ. Ο επίσης 3.0λιτρος twinturbo straight six προσφέρεται σε δυο εκδόσεις ισχύος, όπου στη μεν GLS 350 d 4Matic παράγει 269 ίππους και 650 Nm, στη δε GLS 450d 4Matic 367 ίππους και 750 Nm. Όλα τα μοτέρ συνδυάζονται με ήπιο υβριδικό σύστημα 48 Volt και ηλεκτροκινητήρα 20 ίππων/200 Nm (250 Nm στην GLS 580 και την GLS 63), ενώ την κίνηση αναλαμβάνει παντού ο συνδυασμός του 9τάχυτου αυτόματου κιβωτίου και του συστήματος τετρακίνησης.

Νέο για την GLS είναι το πρόγραμμα Off-Road, που απεικονίζει ενδείξεις από την κλίση του αμαξώματος, πυξίδα και γωνία τροχών. Την ίδια ώρα το προαιρετικό Off-Road Package αναβαθμίζεται, προσφέροντας 30 χλστ. έξτρα απόστασης από το έδαφος και πλήρη προστασία του πατώματος. Τις κινήσεις του αμαξώματος αναλαμβάνει να ελέγξει το προηγμένο σύστημα αερανάρτησης AIRMATIC, που συνδυάζεται με το E-Active Body Control και ρυθμίζει τις παραμέτρους του κάθε τροχού ξεχωριστά.

Get it on Google Play Download on the App Store