Νέο MINI JCW 1to6 αποθεώνει το χειροκίνητο κιβώτιο

Το χειροκίνητο κιβώτιο κοντεύει να εξελιχθεί σε ανάμνηση, και μάλιστα σε κατηγορίες αυτοκινήτων που θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί. Supercars με μηχανική μετάδοση ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια, ενώ το ίδιο πάει να γίνει και με τα sportscars. Ακόμα και στα hot hatches, πλέον είναι πολύ λίγες οι προτάσεις που προσφέρουν «χεράτες» αλλαγές σχέσεων. Το Mini John Cooper Works είναι ένα από αυτά και το δηλώνει περήφανα.

Η βρετανική φίρμα παρουσίασε την έκδοση 1to6, η οποία -όπως λέει και το όνομά της- γιορτάζει τις 6 σχέσεις του χειροκίνητου κιβωτίου. Το περιορισμένης παραγωγής JCW ξεχωρίζει από το συνδυασμό του μαύρου χρώματος στο αμάξωμα και της γκρι λωρίδας που το διατρέχει κατά μήκος, τα ειδικά κεντρικά καπάκια στις επίσης μαύρες 19άρες ζάντες, τις κόκκινες δαγκάνες των φρένων πίσω από αυτές και τα σήματα στο ύψος των πλαϊνών φλας, στα φτερά. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Και για να τις δεις, θα πρέπει να πας λίγο πιο κοντά.

Η λωρίδα που καλύπτει τη «ράχη» του 1to6 δεν είναι ένα απλό αυτοκόλλητο, αλλά αποτελείται από ένα μοτίβο με χιλιάδες σχήματα που αναπαριστούν τη διάταξη του κιβωτίου! Η κίνηση του λεβιέ απαντάται και στο πίσω μέρος, στην πόρτα του πορτμπαγκάζ, θυμίζοντας λίγο από εποχές 80’s, όταν οι 5τάχυτες μεταδόσεις ήταν τόσο σπάνιες ώστε αρκετές φορές αναγράφονταν πίσω, με το δικό τους σήμα (τα αξέχαστα «5 Speed» που βλέπαμε).

Στο εσωτερικό εννοείται πρωταγωνιστής είναι ο επιλογέας στην κεντρική κονσόλα, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές στην έκδοση μέσω της ανάγλυφης επιγραφής στο ταμπλό, στη μεριά του συνοδηγού, και της ηλιοροφής. Το παράθυρο στον ουρανό δηλώνει και τη διαθεσιμότητα του ειδικού JCW, που θα περιοριστεί στις 999 μονάδες.

Μηχανικά δεν υπάρχουν αλλαγές, κάτι που σημαίνει πως ο 2.0λιτρος τετρακύλινδρος τούρμπο TwinPower μένει στους 231 ίππους και τα 320 Nm. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 6,3 δλ. και η τελική φτάνει τα 246 χλμ./ώρα, χάνοντας μόλις 0,2 δλ. σε σχέση με το 8άρι αυτόματο Steptronic. Κατά πάσα πιθανότητα, το 1to6 Edition αποτελεί το κύκνειο άσμα των χειροκίνητων Mini, αν και οι Βρετανοί ακόμα δεν ανακοινώνουν κάτι σχετικό. Τιμή, αντίθετα, ανακοινώνουν. Και είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με το απλό John Cooper Works.

To 1to6 Edition είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, όπου θα διατεθεί σε μόλις 150 κομμάτια. Κάθε ένα από αυτά τιμολογείται έναντι 39.600 λιρών (45.572 ευρώ), ή 7.000 λίρες (8.055 ευρώ) πάνω από το κανονικό JCW.

Get it on Google Play Download on the App Store