Νέα Skoda Octavia Scout για εκδρομικές οικογένειες

H Skoda παρουσίασε τον διάδοχο της Octavia Scout, που έρχεται να ολοκληρώσει την γκάμα του τσεχικού μεσαίου και να την εμπλουτίσει με την απαραίτητη crossover επιλογή.

Διαβάστε επίσης: Οι τιμές της νέας Skoda Octavia στην Ευρώπη

Η Octavia Scout βασίζεται στην Combi, ωστόσο διαφοροποιείται αισθητά από εμφανισιακής άποψης. Τα πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος και οι ποδιές εμπρός-πίσω, μαζί με την αυξημένη κατά 15 χλστ. απόσταση από το έδαφος αποσαφηνίζουν τον εκδρομικό χαρακτήρα του μοντέλου. Τα καλύμματα των καθρεπτών είναι βαμμένα σε γκρίζα απόχρωση, ενώ οι ζάντες αλουμινίου κυμαίνονται μεταξύ 18 ιντσών (στάνταρ) και 19 (προαιρετικά). Το μήκος φτάνει τα 4.703 χλστ. και είναι 16 χλστ. μεγαλύτερο σε σχέση με τον προκάτοχο, ενώ το πλάτος αγγίζει τα 1.829 χλστ. (+15 χλστ.). Η μεγαλύτερη και πιο ουσιώδης διαφορά, βέβαια, παρατηρείται στο χώρο αποσκευών που έχει κερδίσει 30 λίτρα σε σχέση με πριν, φτάνοντας συνολικά στα 630 λίτρα.

Δείτε ακόμα: Συγκριτικό: Skoda Scala ή Kamiq 1.0 TSI 116 PS;

Στο εσωτερικό, η έκταση των αλλαγών συγκριτικά με την Octavia Combi είναι μικρότερη.  Οι νέες επενδύσεις με τις καφέ ραφές σε καθίσματα-ταμπλό-τιμόνι είναι χαρακτηριστική, όπως και η ιδίου χρώματος φάσα κατά μήκος του ταμπλό. Ακριβώς από κάτω, ο πράσινος ambient φωτισμός δημιουργεί μια νοητή σύνδεση με τον συνδυασμό καφέ-πράσινου των δασών (κορμός-φύλλωμα δέντρων), τονίζοντας τον εκδρομικά χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Το εξελιγμένο σύστημα πολυμέσων Columbus, με οθόνη αφής 10,25 ιντσών, είναι παρόν όπως και όλα τα συστήματα ασφαλείας (αναγνώριση πεζών, αυτόματο φρενάρισμα, Park Assist, ανίχνευση τυφλού σημείου, και Rear Traffic Alert). Στον προαιρετικό εξοπλισμό συναντάμε αφαιρούμενο φακό στο πορτμπαγκάζ, θερμαινόμενο τιμόνι, κλειδί με ρυθμίσεις για τον κάθε οδηγό και αναδιπλούμενα τραπεζάκια στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων.

Την κίνηση της νέας Octavia Scout αναλαμβάνουν οι κινητήρες της υπόλοιπης γκάμας -πλην RS, προφανώς- συν ένας νέος 2.0λιτρος TDI 200 ίππων και 400 Nm ροπής. Με αυτό το μοτέρ, τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 7,1 δλ. Κατά τα λοιπά, υπάρχει ο 1.5 TSI των 150 ίππων και 250 Nm, ο 2.0 TSI των 190 ίππων και 320 Nm, αλλά και ο 2.0λιτρος TDI με 116 ίππους και 300 Nm/150 ίππους και 340 Nm ροπής. Το 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο και το 7άρι DSG φροντίζουν για τη μετάδοση της κίνησης είτε στους εμπρός, είτε στους τέσσερις τροχούς.

Διαβάστε επίσης: Skoda Octavia 1.6 TDI με έκπτωση έως 2.437 ευρώ

Αξίζει να αναφερθεί πως οι ντίζελ κινητήρες εξοπλίζονται με σύστημα διπλού (twin dosing) ψεκασμού AdBlue για την μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx), ενώ η κατανάλωση καυσίμου είναι μειωμένη έως 17% σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο.

Get it on Google Play Download on the App Store