Ανανεωμένο Toyota Corolla 1.8 Hybrid 140 PS

To 12ης γενιάς Corolla ανανεώνεται, τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμά του και δέχεται διάφορες αναβαθμίσεις σε σχεδιασμό, τεχνολογία και κινητήρες. Να σημειωθεί ότι θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Εξωτερικά οι αλλαγές εστιάζονται στο μοτίβο της μάσκας, στα πλαίσια των προβολέων ομίχλης και στα σχέδια των ζαντών αλουμινίου. Παράλληλα, οι πιο ακριβές εκδόσεις ενσωματώνουν και νέα bi-LED φωτιστικά σώματα με προσαρμοζόμενη δέσμη φωτός. Πρόσθετα, η γκάμα των χρωμάτων περιλαμβάνει τρεις νέες επιλογές: το Juniper Blue για το hatchback και το Touring Sports, το Midnight Teal για το Sedan και το Metallic Grey για όλα τα αμαξώματα.

Φρεσκάρισμα δέχτηκε και η σπορτίβ έκδοση GR Sport, η οποία πλέον φέρει νέας σχεδίασης 18άρες ζάντες και διαφορετικό πίσω προφυλακτήρα. Ο σπορ διάκοσμος χαρακτηρίζει και το εσωτερικό, όπου συναντάμε το «GR» ραμμένο στα προσκέφαλα και ζωγραφισμένο στο start-button, ενώ διαφορετικές είναι και οι επενδύσεις στα καθίσματα. 

Στο εσωτερικό, την συνολική εικόνα αναβαθμίζουν τα νέα γραφικά με τα ανάγλυφα μοτίβα στις ταπετσαρίες και σε διάφορες επιφάνειες. Η σημαντικότερη προσθήκη αφορά τη μεγάλη οθόνη των 10,25 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό, με τα νέα γραφικά, την υψηλότερη ευκρίνεια και την αντιθαμβωτική οθόνη. Επιπλέον, προστέθηκε νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων 12,3 ιντσών με τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες: Casual, Smart, Sport and Tough. Τα αυτοκίνητα διαθέτουν τέσσερα χρόνια πρόσβαση στο Toyota Smart Connect ή το Toyota Smart Connect+ (ανάλογα το μοντέλο), παρέχοντας πλοήγηση στο cloud και πληροφορίες κυκλοφορίας και ταξιδιού σε άμεσο χρόνο. Νέες φωνητικές εντολές χειρίζονται ακόμα και λειτουργίες του οχήματος, όπως άνοιγμα ή κλείσιμο των θυρών. Επίσης, μια σειρά από απομακρυσμένες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω της εφαρμογής MyT, που επιτρέπουν στους οδηγούς να χρησιμοποιούν το smartphone τους για να κλειδώνουν ή να ξεκλειδώνουν το αυτοκίνητό τους, να χειρίζονται τον έλεγχο κλιματισμού για να θερμάνουν ή να ψύχουν την καμπίνα πριν από το ταξίδι, να ενεργοποιούν τα φώτα κινδύνου και να εντοπίσουν το όχημά τους.

Εξίσου καίριες είναι οι προσθήκες στα συστήματα ασφαλείας. Το ανανεωμένο Corolla εφοδιάζεται με το Toyota T-Mate, που περικλείει τα συστήματα της τελευταίας γενιάς Toyota Safety Sense. Σε αυτά ξεχωρίζει το νέο Acceleration Suppression, που μετριάζει την παροχή ισχύος στο απότομο πάτημα του γκαζιού όταν το αυτοκίνητο κινείται με χαμηλή ταχύτητα, όπως και η εμπλουτισμένη λειτουργία στο Collision Avoidance Support, που περιλαμβάνει μέχρι αποφυγή σύγκρουσης σε διασταύρωση.  Το Emergency Steering Assist πλέον αντιδρά και στην κίνηση των αντίθεται διερχόμενων οχημάτων, κάτι που σημαίνει πως ακόμα κι αν ο απέναντι μπει στο ρεύμα μας το αυτοκίνητο μπορεί να στρίψει μόνο του για να τον αποφύγει. 

Το Toyota T-Mate περιλαμβάνει επίσης το Safe Exit Assist, που ειδοποιεί ηχητικά αν πάμε να ανοίξουμε την πόρτα ενόσω έρχεται όχημα ή ποδηλάτης, αλλά και το Rear Seat Reminder (υπενθύμιση ελέγχου πίσω καθίσματος πριν βγούμε από το αυτοκίνητο). 

Σημαντικές αναβαθμίσεις υπάρχουν και στα υβριδικά σύνολα των 1.8 λτ. και 2.0 λτ. Αμφότεροι ωφελούνται από σημαντικές αλλαγές στο θερμικό μοτέρ και τον ηλεκτροκινητήρα, στο κιβώτιο ταχυτήτων στην ισχυρότερη και ελαφρύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου, με συνολική μείωση βάρους έως 18 κιλά. Στο 1.8 Hybrid η ισχύς από τους 122 ίππους ανέβηκε στους 140 ίππους, μειώνοντας το 0-100 χλμ./ώρα κατά 1,7 δλ., στα 9,2 δλ. Ωστόσο οι εκπομπές CO2 παρέμειναν στα 102 γρ./χλμ. Στο 2.0 Hybrid η απόδοση αυξήθηκε στους 196 ίππους (από 180 PS), το 0-100 χλμ./ώρα μειώθηκε κατά 0,5 δλ. στα 7,5 δλ. και οι εκπομπές CO2 έπεσαν κατά 3 γρ./χλμ. στα 107 γρ./χλμ.

Get it on Google Play Download on the App Store