Αυτό είναι το Toyota GR Corolla 1.6 λτ. 304 PS (+videos)

Η Toyota αποκάλυψε το νέο κορυφαίο hot hatch, το GR Corolla, με την εντυπωσιακή εμφάνιση και χαρακτηριστικά γενικότερα, θυμίζοντας ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για πολιτική χρήση. Άλλωστε εξελίχθηκε στο ακραίο περιβάλλον των αγώνων, συμμετέχοντας στη σειρά Super Taikyu χρησιμοποιώντας έναν κινητήρα υδρογόνου.

Εξωτερικά το GR Corolla διαφοροποιείται σημαντικά από τις νορμάλ εκδόσεις, αφού είναι «πρησμένο» και γεμάτο αεροδυναμικά βοηθήματα. Με τα φαρδύτερα εμπρός φτερά κατά 20 χλστ. και πίσω κατά 30 χλστ., το πλάτος του έχει αυξηθεί στα 1.850 χλστ. (έναντι 1.790 χλστ.), το μήκος είναι 4.410 χλστ. (4.370 χλστ.), το ύψος 1.455 χλστ. (1.435 χλστ.) και το μεταξόνιο έχει μείνει ίδιο στα 2.640 χλστ. Μπροστά κυριαρχεί ο μεγάλος κεντρικός αεραγωγός και το φουσκωμένο καπό με τους αεραγωγούς, ενώ πίσω βγάζουν μάτια η μεγάλη αεροτομή και οι τρεις απολήξεις της εξάτμισης. Αυτές διαθέτουν βαλβίδες για να μειώνουν τόσο την πίεση των καυσαερίων όσο και το θόρυβο.

Απαραίτητες, αλλά αρκετά διακριτικές αλλαγές έχουν γίνει και στο εσωτερικό, όπου έχει τοποθετηθεί μηχανικό χειρόφρενο (για καλύτερα ντριφτ), κοντός επιλογέας ταχυτήτων, νέο τιμόνι, ψηφιακός πίνακας οργάνων και σπορ καθίσματα.

Την κίνηση των 1.475 κιλών αμαξώματος του GR Corolla αναλαμβάνει ο 3κύλινδρος turbo 1.6 λτ. του GR Yaris, αλλά με ανεβασμένη ισχύ 304 ίππων στις 6.500 σ.α.λ. και με ροπή 370 Nm στις 3.000-5.550 σ.α.λ. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ενός iMT 6τάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων και με το σύστημα τετρακίνησης GR-Four 4WD. Χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη, για να παρέχει μεταβλητή ισχύ εμπρός και πίσω. Μέσω του Drive mode ελέγχεται η απόκριση του γκαζιού, το τιμόνι και άλλες παράμετροι, ανάλογα τις συνθήκες οδήγησης. Επιπλέον εξοπλίζεται εμπρός και πίσω με διαφορικά Torsen LSD, αναρτήσεις με γόνατα ΜακΦέρσον και διπλά ψαλίδα και αεριζόμενους δίσκους με 4πίστονες και 2πίστονες δαγκάνες. Για την επαφή με την άσφαλτο φροντίζουν οι 18 ιντσών ζάντες με ελαστικά διαστάσεων 235/40.

Η ακαμψία του αμαξώματος έχει ενισχυθεί για να ανταποκρίνεται καλύτερα στους πιεσμένους ρυθμούς και τη δυναμική οδήγηση. Εκτός από τις προσθήκες στο πλαίσιο, έχουν τοποθετηθεί επιπλέον δοκοί ανάμεσα στους πίσω τροχούς, κάτω από το δάπεδο στο τούνελ και μπροστά από τη δεξαμενή καυσίμου των 50 λίτρων. Επιπλέον, η οροφή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα.

Δείτε το νέο GR Corolla και στα παρακάτω βίντεο:

 

Get it on Google Play Download on the App Store