Κλεφτές ματιές στο αεροδυναμικό Volvo EX90 (+video)

Σε κάθε αυτοκίνητο Volvo, η μορφή, η λειτουργία και η τεχνική καινοτομία βρίσκονται σε τέλεια αρμονία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το επερχόμενο, αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX90. Η σκανδιναβική σχεδιαστική προσέγγιση είναι ξεκάθαρη. Αυτό το νέο κορυφαίο SUV είναι σχεδιασμένο για να εκπληρώσει ένα σκοπό: να είναι ένα κομψό, αποδοτικό, αμιγώς ηλεκτρικό οικογενειακό αυτοκίνητο, με ένα υψηλότερο πρότυπο στην ασφάλεια σε σχέση με κάθε αυτοκίνητο Volvo πριν από αυτό.

Ωστόσο, όπως έχουν αποδείξει ήδη πολλές φορές τόσο οι σχεδιαστές της Volvo όσο και γενιές άλλων Σκανδιναβών σχεδιαστών, η πρακτικότητα και η ασφάλεια δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από συμβιβασμούς στην αισθητική. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πώς ενσωματώθηκε το lidar, το οποίο αποτελεί στάνταρ εξοπλισμό στο Volvo EX90. Το lidar είναι ένα σύστημα απομακρυσμένου εντοπισμού που χρησιμοποιεί παλμικό λέιζερ για να μετρήσει με ακρίβεια αποστάσεις και μπορεί να ανιχνεύσει, για παράδειγμα, πεζούς σε απόσταση έως και 250 μέτρων.

Ένα καλό ηλεκτρικό αυτοκίνητο διαθέτει μία λεία, ομαλή και αεροδυναμική επιφάνεια – η αεροδυναμική οπισθέλκουσα είναι εχθρός της οικονομίας. Το Volvo EX90 σχεδιάστηκε με τη φιλοδοξία να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αυτονομία, εστιάζοντας στο να μειωθεί η οπισθέλκουσα και η αεροδυναμική αντίσταση. Το αεροδυναμικό και καμπυλωτό εμπρός τμήμα, μαζί με στοιχεία όπως οι γυάλινες επιφάνειες και τα χερούλια των θυρών που «έρχονται πρόσωπο» με τις επιφάνειες του αμαξώματος, εξασφαλίζουν ότι ο αέρας ρέει ανεμπόδιστα προς το πίσω μέρος. Πρόκειται για παράγοντες που επηρεάζουν αυτό που αποκαλείται συντελεστής οπισθέλκουσας και χρησιμοποιείται για να εκφράσει την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου.

Χάρη σε αυτές τις επιλογές στην εξωτερική σχεδίαση, το Volvo EX90 πετυχαίνει έναν συντελεστή οπισθέλκουσας 0,29 – για τους αμύητους, αυτό θεωρείται μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για ένα μεγάλο 7θέσιο SUV. Για πολλές από τις σχεδιαστικές επιλογές στο Volvo EX90, πηγή έμπνευσης ήταν οι σκανδιναβικές ρίζες των ιθυνόντων της σουηδικής μάρκας. Οι μεγάλες και φωτεινές μέρες τον σκανδιναβικών καλοκαιριών, που αντικαθρεφτίζονται από σκοτεινούς και μουντούς χειμώνες καθώς οι εποχές αλλάζουν, τους ενέπνευσαν να συμπεριλάβουν μία πανοραμική οροφή και μεγάλα κρύσταλλα ώστε να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο φως στο εσωτερικό.

Το επερχόμενο Volvo EX90 θα αποκαλυφθεί στις 9 Νοεμβρίου, στη Στοκχόλμη.

 

Get it on Google Play Download on the App Store