Υπερ-κτηνώδες Ford F-150 Raptor R με 700 ίππους! (+video)

Οι φήμες και τα όνειρα για pick up Ford με τον κινητήρα της Shelby GT500 γίνονται επιτέλους πραγματικότητα! Το F-150 Raptor είναι το μοντέλο με το τεράστιο προνόμιο, του να φορέσει τον κομπρεσοράτο 5.2 V8 του ισχυρότερου Ford παραγωγής όλων των εποχών!

Το F-150 Raptor R δεν ξεχωρίζει από το απλό Raptor, πέρα από το τονισμένο «R» του «Raptor», στα αυτοκόλλητα της καρότσας, και το μικρό σήμα στη μάσκα. Τα αμιγώς χωμάτινα ελαστικά των 37 ιντσών και το φουσκωμένο αμάξωμα προέρχονται από τον κανονικό «Ράπτορα», ωστόσο το σετάρισμα της ανάρτησης έχει γίνει ειδικά για το R και χρησιμοποιεί σκληρότερα ελατήρια, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις που μπορούν να ασκηθούν. Η απόσταση των 330 χλστ. από το έδαφος, δε, εγγυάται πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τερέν, όπως και η διαδρομή των 330 χλστ. για την εμπρός ανάρτηση και των 358 χλστ. για την πίσω!

Ίδια εικόνα με το Raptor και εσωτερικά, όπου συναντάμε μπάκετ καθίσματα της Recaro, επενδύσεις από δέρμα και alcantara, φιλέτα ανθρακονημάτων και την οθόνη αφής των 12 ιντσών, που φιλοξενεί το σύστημα πολυμέσων SYNC4. Τη διαφορά κάνει και εδώ το «R» στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων και του υποβραχιόνιου, βάζοντας τον οδηγό στο κλίμα για το τί θα συμβεί μόλις πατήσει τέρμα το δεξί πεντάλ…

Κάτω από το αεριζόμενο καπό φωλιάζει κανονικότατα, ο κινητήρας της Shelby GT500. Ελαφρώς detuned σε θέμα ιπποδύναμης, με 700 αντί 761 ίππους, αλλά με αυξημένη ροπή: 868 Nm αντί 847! Οι μηχανικοί του «Μπλε Οβάλ» χρησιμοποιούν εδώ νέα τροχαλία και διαφορετικό λογισμικό στο μηχανικό υπερσυμπιεστή, προς όφελος της ροπής στο χαμηλότερο φάσμα του στροφομέτρου, μαζί με μεγαλύτερο στόμιο εισαγωγής κατά 66% για τη βελτίωση της αναπνοής. Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα εκτός δρόμου, το κάρτερ είναι πιο βαθύ σε σχέση με την κορυφαία Mustang, ενώ με γνώμονα το off roading έχει ρυθμιστεί και το 10τάχυτο αυτόματο κιβώτιο.

Το βάρους 2.700 κιλών F-150 Raptor R ζυγίζει 45 κιλά περισσότερα από το απλό Raptor, αλλά και 180 λιγότερα από το ευθέως ανταγωνιστικό Ram TRX 1500 των 702 ίππων. Επιδόσεις δεν ανακοινώνουν οι Αμερικανοί, ωστόσο αν λάβουμε υπόψη πως το TRX θέλει 4,5 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και 10,9 δλ. για το 0-160 χλμ.ώρα, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον αντίστοιχου επιπέδου γκάζι από το ελαφρύτερο Raptor R!

Το «τρομακτικά γρήγορο», όπως λέει η ίδια η Ford, και ισχυρότερο pick up παραγωγής στα χρονικά του Αμερικανού κατασκευαστή είναι ήδη διαθέσιμο στις Η.Π.Α., με τιμές που ξεκινούν από τις 109.145 δολάρια (107.386 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store