Νέο ηλεκτρικό crossover & μεγάλες επενδύσεις από τη Nissan!

Η ιαπωνική εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος Nissan EV36Zero, ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου ηλεκτρικού crossover μοντέλου, καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου παραγωγής μπαταριών.

Η Nissan θέλει να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, εξ ου κι οι τεράστιες επενδύσεις, ύψους 1,162 δις ευρώ, για την κατασκευή του εργοστασίου, αλλά και την δημιουργία του νέου ηλεκτρικού της μοντέλου. Η νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών θα έχει έδρα πολύ κοντά στις γνωστές μας εγκαταστάσεις του Sunderland, οι οποίες συμπληρώνουν 35 χρόνια παρουσίας. Στο project πέρα από τη Nissan μετέχουν επίσης η Envision AESC, κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή μπαταριών, καθώς επίσης και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης του Sunderland.

Σύμφωνα με ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το project Nissan EV36Zero εστιάζει τόσο στην παραγωγή μπαταριών και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα τροφοδοτούν ολόκληρη τη διαδικασία, όσο και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα παράγονται. Οι νέες αυτές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν (στο σύνολο) 6.200 θέσεις εργασίας, με στόχο να κατασκευάζονται μπαταρίες για 100.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ετήσια βάση. Αρχικά, η ετήσια παραγωγή μπαταριών θα φτάνει τις 9 GWh κι έπειτα από τις επενδύσεις της Envision AESC η δυναμική της μονάδας έως το 2030 αναμένεται να ανέβει στις 25 GWh.

Σε ότι αφορά το νέο ηλεκτρικό crossover, αυτό θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Sunderland, με την Nissan να ανακοινώνει πως θα προβεί σε 909 προσλήψεις για την κατασκευή του, εξασφαλίζοντας παράλληλα 75 ακόμη θέσεις στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως το σίγουρο είναι πως το νέο μοντέλο θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-EV κι είναι αυτή που χρησιμοποιεί τόσο το Ariya, όσο και το Mégane E-tech της Renault. Η πρώτη teaser εικόνα που δημοσιεύτηκε, δεν μας επιτρέπει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το νέο ηλεκτρικό, και μόνο ο χρόνος θα δείξει αν θα αποτελέσει τον αντικαταστάτη του Leaf.

Get it on Google Play Download on the App Store