Η Sony «μπαίνει» στην αυτοκίνηση με νέο SUV! (+video)

Στις αρχές του 2020 η Sony παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο, με τη μορφή του Vision-S 01. Ένα απολύτως λειτουργικό πρωτότυπο, που έδειχνε έτοιμο για την παραγωγή και το έναυσμα της τετράτροχης εποχής για τον κολοσσό των ηλεκτρονικών. Αρχές του 2022 πλέον και οι Ιάπωνες παρουσιάζουν την SUV εκδοχή του, δηλώνοντας πανέτοιμοι για την είσοδό τους στην αυτοκίνηση!

Το Vision-S 02 αποτελεί το crossover alter ego του S-01, τοποθετούμενο απέναντι από το Tesla Model X (όπως και το S 01 απέναντι στο Model S). Το σχήμα του αποτελεί ένα κράμα του S 01 με του Model X, υιοθετώντας τα φωτιστικά σώματα του πρώτου και την καμπύλη οροφής του δεύτερου. Το μήκος φτάνει τα 4.895 χλστ. και το μεταξόνιο τα 3.030 χλστ., διαστάσεις πανομοιότυπες με αυτές του σεντάν. Πλάτος και ύψος, ωστόσο, είναι αυξημένα, με 1.930 χλστ. και 1.650 χλστ. αντίστοιχα – όπως και το βάρος (2.480 κιλά αντί 2.350). Παρότι η σιλουέτα είναι ξεκάθαρα SUV καταβολών, η απόσταση των 157 χλστ. από το έδαφος δεν προδιαθέτει για εκτός δρόμου διαδρομές.

Στο εσωτερικό συναντάμε ό,τι ακριβώς θα περιμέναμε, από τους ανθρώπους που μας έχουν δώσει 5 γενιές Playstation. Μια τριάδα από οθόνες στο ταμπλό, άλλη μία σε ρόλο «αιωρούμενης» κεντρικής κονσόλας, δυο επιπλέον στις άκρες ως καθρέπτες και άλλες δυο στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων δημιουργούν μια φαντασμαγορική εικόνα, για μέχρι 7 επιβάτες. Τα προσκέφαλα των καθισμάτων φέρουν ενσωματωμένα ηχεία και είναι συμβατά με το σύστημα 360 Reality Audio, ενώ τα πολυμέσα φιλοξενούν το σύστημα θέασης video και τηλεόρασης Bravia Core, σύνδεση 5G και -εννοείται- δυνατότητα παιχνιδιού με τους τίτλους του Playstation.

Ανάλογη προσοχή δόθηκε στα συστήματα ασφαλείας, όπου συναντάμε μια σειρά από ραντάρ και LiDAR που επιτρέψουν την «ανάγνωση» και πρόληψη καταστάσεων. Η Sony δηλώνει πως το Vision S-02 έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε αυτόνομη κίνηση επιπέδου 2+ (χωρίς χέρια στο τιμόνι, αλλά απαιτείται η προσοχή του οδηγού) και υπάρχει η προοπτική για επιπέδου 4, όπου το αυτοκίνητο κάνει τα πάντα μόνο του.

Η ανάρτηση (διπλά ψαλίδια μπροστά, αερανάρτηση πίσω) και το κινητήριο σύνολο προέρχονται αυτούσια από το Vision-S 01, αξιοποιώντας δυο ηλεκτροκινητήρες 200 kW έκαστος (ή 272 ίππων) και χαρίζοντας μια τελική άνω των 180 χλμ./ώρα (239 χλμ./ώρα το σεντάν). Στοιχεία επιτάχυνσης δεν ανακοινώνονται, όμως δεν θα πρέπει να απέχουν ιδιαίτερα από αυτά του σεντάν (0-100 χλμ./ώρα σε 4,8 δλ.).

Το μεγαλύτερο νέο, ωστόσο, αφορά τη δήλωση των Ιαπώνων για τη σύσταση της εταιρίας «Sony Mobility Inc.». Μια θυγατρική της Sony Corporation, που θα επικεντρωθεί στην εξέλιξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Με άλλα λόγια, τα Vision-S 01 και S 02 θα μπουν -εκτός απροόπτου- στην παραγωγή! Η έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί την προσεχή άνοιξη, δίχως να αναφέρεται χρονικός ορίζοντας για την κατασκευή των δυο μοντέλων.

Get it on Google Play Download on the App Store