Νέο μοντέλο από το Ιράν με πλατφόρμα 36ετίας!

Το αυτοκίνητο που βλέπουμε μάς έρχεται από το Ιράν και παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες. Οι ρίζες του, ωστόσο, φτάνουν στο 1986 και το Kia Pride, αλλά και το πρώτο Mazda 121!

Το Saipa Atlas θυμίζει Ford Fiesta μπροστά, αλλά το σημερινό. Τα φανάρια παραπέμπουν στο σουπερμίνι του «Μπλε Οβάλ», όπως (λιγότερο και όχι τόσο πετυχημένα) η μάσκα, με τα πλαστικά προστατευτικά πέριξ του αμαξώματος να προσδίδουν crossover αποχρώσεις. Τα πίσω φανάρια θυμίζουν Renault Captur, ενώ εντύπωση προκαλούν οι μικρές ζάντες των 14 ιντσών, που φέρνουν αναμνήσεις από αυτοκίνητα 25ετίας και 30ετίας. Όση, δηλαδή, είναι η ηλικία του πατώματος, στο οποίο βασίζεται το κατά τα άλλα νέο μοντέλο!

Το Atlas πατάει στην πλατφόρμα X200, που αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή της Mazda DA. Των θεμελίων, αλλιώς, των αδελφών Kia Pride και Mazda 121 , τα οποία έκαναν ντεμπούτο τη διετία 1985-1986. Το 121 είχε προηγηθεί, δανείζοντας τα μηχανικά του μέρη στο Pride και παραμένοντας στην παραγωγή μέσω του Κορεάτη συγγενή έως το 2000. Οι Ιρανοί πήραν το απαρχαιωμένο πάτωμα της Mazda και, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το έφεραν στα σύγχρονα στάνταρ, αλλά μπορούμε να φανταστούμε πόσο μοντέρνο θα είναι το Atlas σε τομείς όπως η οδική συμπεριφορά, η άνεση, η ποιότητα κατασκευής και η ασφάλεια.

Την κίνησή του αναλαμβάνει ένας ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος 1.5 λίτρων, με απόδοση 88 ίππων και 94 Nm. Ένα 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο ή ένα διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης CVT αναλαμβάνουν την τροφοδότηση των εμπρός τροχών, δίχως να ανακοινώνονται στοιχεία επιδόσεων.

Get it on Google Play Download on the App Store