Nissan GT-R50 με… ιταλικό ταμπεραμέντο (+video)

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου Nissan Skyline GT-R. Μισό αιώνα ζωής κλείνει επίσης η εταιρία σχεδιασμού Italdesign, του φημισμένου Ιταλού Giorgetto Giugiaro, η οποία έχει φιλοτεχνήσει μερικά από τα πιο καλλίγραμμα σχήματα στην ιστορία της αυτοκίνησης όπως η BMW M1, η Alfa Romeo Alfetta GT, το πασίγνωστο DeLorean DMC-12 (η χρονομηχανή από την κινηματογραφική τριλογία «Επιστροφή στο μέλλον»), η Lotus Esprit και οι Maserati Bora, Quattroporte και 3200 GT.

Προκειμένου να γιορτάσουν αμοιβαία τα γενέθλιά τους, οι δυο εταιρίες ετοίμασαν ένα μοναδικό Nissan GT-R. Τα μηχανικά μέρη αποτέλεσαν καθήκον των Ιαπώνων, ενώ η σχεδίαση αφέθηκε στα εγνωσμένης αξίας χέρια των Ιταλών. Ως βάση επιλέχθηκε το Nismo GT-R, με την επικεφαλής σχεδιαστική ομάδα της Italdesign να χαρίζει ακόμα πιο αιχμηρό look στο ιαπωνικό υπεραυτοκίνητο. Το ρύγχος είναι επιμηκυσμένο και βαμμένο σε χρυσαφί χρώμα, τα full LED φωτιστικά σώματα έχουν λεπτύνει κι έχουν εισχωρήσει στην μάσκα, η οροφή έχει χαμηλώσει κατά 54 χιλιοστά (προσδίδοντας καλύτερη αεροδυναμική απόδοση και χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους), ενώ το πίσω μέρος είναι πλήρως ανασχεδιασμένο.

Δείτε ακόμα: Nissan GT-R 720 PS vs McLaren 720S (+video)

Το πίσω παρμπρίζ ακολουθεί την φόρμα στο κέντρο του αμαξώματος, όντας στενότερο (και επίσης χρυσαφί) με τα φτερά να δημιουργούν ένα είδος ασπίδας, εμπνευσμένη από τις πανοπλίες των Σαμουράι. Από τα ξίφη των ιστορικών Ιαπώνων πολεμιστών αντλούν επιρροές και οι πλαϊνοί αεραγωγοί των φρένων, με την ονομασία «Samurai blade». Τα πίσω φωτιστικά σώματα αποτίουν φόρο τιμής τόσο στο πρώτο Skyline GT-R, όσο και στο τελευταίο μοντέλο που έφερε την θρυλική ονομασία «Skyline», το R34. 

Highlights του GT-R50 αποτελούν φυσικά η διχρωμία γκρι-χρυσαφί, αλλά και η τεράστια πτυσσόμενη αεροτομή που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του πίσω μέρους.

Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από το φινίρισμα ανθρακονημάτων στην κεντρική κονσόλα, τον πίνακα οργάνων και τις επενδύσεις των θυρών. Μαύρο δέρμα και alcantara χρησιμοποιούνται στα καθίσματα, ενώ το χρυσαφί μοτίβο συνεχίζεται στο ταμπλό, τις πόρτες και τους διακόπτες. Από ανθρακόνημα είναι κατασκευασμένος ο αφαλός του flat-bottom τιμονιού, όπως και οι ακτίνες του, ενώ η στεφάνη είναι επίσης ντυμένη με alcantara. 

Διαβάστε επίσης: Το Nissan GT-R Nismo στη φημισμένη πίστα Tsukuba (+video)

Στα μηχανικά μέρη δεν γινόταν να παραμείνει στις εργοστασιακές προδιαγραφές, με την Nismo να αντικαθιστά τις τουρμπίνες με μεγαλύτερες και τους εκκεντροφόρους με πιο «επιθετικού» προφίλ, να επαναπρογραμματίζει την ECU, να τοποθετεί ανθεκτικότερα έμβολα, μπεκ μεγαλύτερης παροχής, heavy duty στροφαλοφόρο άξονα και μπιέλες. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι 710 ίπποι και 780 Nm ροπής, 110 ίππους και 130 Nm περισσότερα από το Nismo GT-R.

Νούμερα επιδόσεων δεν ανακοινώθηκαν, όμως δεδομένου πως το εργοστασιακό Nismo GT-R θέλει 2,8 δλ. για το 0-100 και φτάνει σε μια τελική της τάξης των 315 χλμ./ώρα, το δυνατότερο και πιο αεροδυναμικό GT-R50 αναμένεται να είναι σημαντικά ταχύτερο.

 

Get it on Google Play Download on the App Store