5 δις δολάρια στην Τουρκία από εξαγωγές αυτοκινήτων

Στην Τουρκία όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, εδρεύουν πολλά εργοστάσια αυτοκινήτων (και οχημάτων γενικότερα) διαφόρων μαρκών και προελεύσεων, ενώ συνεχώς επενδύονται μεγάλα ποσά για νέες μονάδες ή εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων. Γεγονός που αυτομάτως σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας και εξαγωγές που ισοδυναμούν με δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, όταν στη χώρα μας δεν παράγεται ούτε ένα αυτοκίνητο.

Οι τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες έκαναν εξαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τοπικές αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 34%, σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων με έδρα την Προύσα. Μεγαλύτερη αγορά για τις εταιρίες αυτοκινήτου που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία ήταν η Γαλλία, με εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 39,4% και ανήλθαν στα 944 εκατομμύρια δολάρια.

Στη δεύτερη θέση με τις περισσότερες εξαγωγές βρέθηκε η Ιταλία, όπου αγοράστηκαν αυτοκίνητα αξίας 504 εκατομμυρίων δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 37,3% σε σχέση πάντα με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός αυτοκινήτων για την Τουρκία είναι η Γερμανία με πωλήσεις αξίας 463 εκατομμυρίων δολαρίων και αύξηση 9,5%. Ακολουθούν Ισπανία (406 εκ. δολάρια), Ηνωμένο Βασίλειο (395 εκ. δολάρια) και Πολωνία (239 εκ. δολάρια).

Το επίσης εντυπωσιακό, είναι ότι οι εξαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων στην Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 8,3 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι του αμελητέου ποσού των 38.000 δολαρίων της ίδιας περιόδου το 2020. Μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Τυνησία (220% και 26,5 εκ. δολάρια) και στο Ιράκ (120% και 23,4 εκ. δολάρια).

Εκτός όμως από τα αυτοκίνητα, αυξήθηκαν και οι εξαγωγές ανταλλακτικών, φτάνοντας τα 5,95 εκ. δολάρια. Η Τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία παρέδωσε προϊόντα σε 192 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στις Η.Π.Α.

Get it on Google Play Download on the App Store