Ακτιβιστές τρυπάνε λάστιχα SUVs γιατί ρυπαίνουν!

Έχουμε δει ουκ ολίγες φορές ακραίες εκδηλώσεις ακτιβισμού από διάφορες οργανώσεις, που ευαγγελίζονται δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος και κατά όσων αδιαφορούν για την ευημερία του. Κάπου, όμως, τα όρια μπερδεύονται και ο ακτιβισμός μετατρέπεται σε βανδαλισμό. Πρόσφατα περιστατικά στην Ολλανδία, όπου μπήκαν στο στόχαστρο ιδιοκτήτες SUVs, έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

Ως γνωστόν, τα SUVs και crossovers κατηγορούνται για πολλά από πολλούς. Η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι τα δυο συνηθέστερα «εγκλήματα» με τα οποία συνδέονται. Απόλυτο δίκιο ή άδικο, ως συνήθως, δεν έχει κανείς. Τα SUVs φέρουν την ταμπέλα των ρυπογόνων, αλλά ούτως ή άλλως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε από τη στιγμή που μιλάμε για την πιο εμπορική κατηγορία του πλανήτη. Όσο περισσότερα αυτοκίνητα, απολύτως λογικά, τόσο περισσότεροι ρύποι. Κι όσο περισσότερα αυτοκίνητα, τόσο πιο εύκολο να φρακάρουν οι δρόμοι. Απλά πολύς κόσμος έχει συνυφασμένα τα SUVs με θηριώδεις κατασκευές, όπως η BMW X7, ασχέτως που πλέον αγοράζεις τετρακίνητο crossover Toyota Yaris με 115 γρ.CO2/χλμ.

Δαιμονοποίηση, λοιπόν, πολλές φορές βασισμένη σε έωλα επιχειρήματα και πεποιθήσεις παλαιότερων ετών. Η οργάνωση The Tire Extinguishers «πατάει» σε τέτοια και στοχοποιεί μοντέλα της κατηγορίας – συγκεκριμένα, τα ελαστικά τους. Όπως πρόδηλα φανερώνει η ονομασία της ομάδας, δραστηριοποιούνται με την καταστροφή ελαστικών. Τα SUVs είναι τα «αγαπημένα» των μελών της, με το εξής -παράλογο- σκεπτικό: πρόκειται για τη «δεύτερη μεγαλύτερη αιτία παγκόσμιας αύξησης στις εκπομπές CO2» και τρυπάνε ή ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των ρυπογόνων αυτοκινήτων, προκειμένου να αναγκάσουν τους οδηγούς τους στη χρήση ποδηλάτων ή μέσων μαζικής μεταφοράς! Οι The Tire Extinguishers εδρεύουν στην Ολλανδία και πρόσφατα προκάλεσαν προβλήματα σε πολλούς ιδιοκτήτες crossover, ως μέρος της «παρέμβασής» τους σε Άμστερνταμ και Χάγη.

Στη χώρα της τουλίπας οι πράξεις βανδαλισμού τιμωρούνται με πρόστιμο έως 22.500 ευρώ και επισύρουν μέχρι διετή ποινή κάθειρξης. Το θέμα είναι πως όταν μιλάμε για το «μαύρο χρυσό» των αυτοκινήτων, πολύ εύκολα η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε άκρως επικίνδυνη. Αν κάποιος ξεκινήσει να οδηγεί με λάστιχο που χάνει αέρα και αναπτύξει ταχύτητα, δεν αργεί να εμπλακεί σε ατύχημα. Εκεί τα πράγματα γίνονται όχι απλά σκούρα, αλλά κατάμαυρα, για τους ακτιβιστές καθώς το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει στις 90.000 ευρώ και η ποινή κάθειρξης στα 15 χρόνια (αναλόγως κατάληξης ατυχήματος/δυστυχήματος και κατηγορητηρίου).

Οι «Λαστιχοφάγοι» πάντως δεν φαίνεται να πτοούνται, υποστηρίζοντας πως έχουν επίσης χτυπήσει σε Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία και Σουηδία.

Get it on Google Play Download on the App Store