Alfa Romeo 147 GTA ή Peugeot 306 GTi; (+video)

Πολλοί θεωρούν πως τα σύγχρονα hot hatches έχουν ανέβει σε τέτοιο επίπεδο ικανοτήτων, ώστε πλέον δεν ανήκουν καν στην κατηγορία. Άλλοι ισχυρίζονται πως η άνοδος σε ισχύ και δυνατότητες είναι δείγμα εφαρμοσμένης προόδου. Alfa Romeo GTA και Peugeot 306 GTi εκφράζουν ιδανικά κάθε σχολή.

Η τρίθυρη «Gran Turismo Alleggerita» ήταν το αυτοκίνητο που έβαλε τα hot hatches στο σημερινό δρόμο. Με τον «Busso» 3.2 V6 να στέλνει 250 ίππους στους εμπρός τροχούς, σε μια περίοδο που τα τετρακίνητα Audi S3 και VW Golf R32 απέδιδαν 225 και 240 ίππους αντίστοιχα, οι Ιταλοί δημιούργησαν ένα χάτσμπακ που έκανε το 0-100 χλμ./ώρα σε 6,3 δλ. και έφτανε μέχρι τα 250 χλμ./ώρα. Η ταχύτητα στην ευθεία, βέβαια, ήταν το ένα σκέλος. Το ορόσημο της 147 GTA περικλείεται στο γεγονός πως δεν επρόκειτο για κάποιο dragster που έμπαινε σαν βάρκα στις στροφές, αλλά για ένα ολοκληρωμένο sportscar. Αναγκαστικά σκληρό και με αναπόφευκτη υποστροφή σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά κανονικό hot hatch.

Ο ορισμός της τελευταίας φράσης, βέβαια, μπορεί να έχει και ονοματεπώνυμο: «Peugeot 306 GTi». Μια κατασκευή, της οποία η οδική συμπεριφορά και το στήσιμο του σασί αντιστοιχεί σε μύθο. Το γαλλικό χάτσμπακ λογίζεται ως ένα από τα καλύτερα μπροστοκίνητα όλων των εποχών, φημισμένο για τη ρυθμισιμότητά του και την ανόθευτη αίσθηση που προσφέρει στον οδηγό του. Με 167 ίππους από τον 2λιτρο τετρακύλινδρο, επ’ ουδενί δεν κοντράρει την GTA σε γκάζι (0-100 χλμ./ώρα σε 8,5 δλ., τελική 220 χλμ./ώρα). Στις στροφές, όμως, δεν έχει κανένα πρόβλημα να την ακολουθήσει, ακόμα και να της δείξει το δρόμο.

Δυο διαφορετικές φιλοσοφίες, με κοινό προορισμό: την οδηγική απόλαυση. Ποιo διαλέγετε;

Get it on Google Play Download on the App Store