Αντέχει υπερφορτωμένο το νέο Ford Maverick; (+video)

Η θέα ενός οχήματος φορτωμένου μέχρι «τα μπούνια» δεν ξενίζει, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Δύσμοιρα αυτοκίνητα, με τερματισμένες πίσω αναρτήσεις και γωνία παραστήματος που παραπέμπει σε σούζα, να προκαλούν την τύχη και να κοροϊδεύουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Κάπως έτσι έγινε το νέο Ford Maverick, ευτυχώς για τις ανάγκες δοκιμής.

Το TFLTruck πήρε τον «Βενιαμίν» στα pick up της Ford και τον φόρτωσε, ωσάν γαϊδούρι. Σκοπός; H εξέταση της αντοχής πλαισίου, καρότσας, αναρτήσεων και πατώματος σε μια κατάσταση που συναντούν πολλά μοντέλα της κατηγορίας. Παρόλο που κάθε αγροτικό έρχεται με ανώτατο όριο φόρτωσης (ωφέλιμο φορτίο), πολλοί επαγγελματίες αρκετές φορές το ξεπερνούν σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους, γλιτώνοντας δρομολόγια. Στο Maverick, το ωφέλιμο φορτίο της καρότσας ανέρχεται σε 680 κιλά. Οι Αμερικανοί, όμως, είπαν να τεστάρουν τις «πλάτες» του, τοποθετώντας 100 κιλά επιπλέον σε ξυλεία.

Κατά συνέπεια, το πίσω μέρος του αυτοκινήτου «έκατσε» αρκετά. Τόσο, ώστε σε ένα σημείο χτύπησε πέτρα. Στιγμή κατά την οποία χρειάστηκε να κάνει τη δουλειά της η προστατευτική ποδιά, γλιτώνοντας το Ford από τα χειρότερα. Το έργο του Maverick καθίσταται δυσκολότερο και από το γεγονός πως η κίνηση μεταφέρεται μπροστά. Κάτι που σημαίνει πως η συμπίεση του πίσω άξονα, ανυψώνει τον εμπρός και μειώνει την επαφή των ελαστικών (μικτής χρήσης) με το έδαφος. Πώς τα κατάφερε, λοιπόν;

Εξαίσια! Με βάρος που ανήλθε στα 2.450 κιλά (2.358 το ανώτατο όριο, βάσει εργοστασιακών προδιαγραφών), ο οδηγός του Maverick δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα στην κίνηση, πέρα από την τρομάρα με το χτύπημα στην κοτρόνα. Το υβριδικό σύνολο των 194 ίππων και 211 Nm, αποτελούμενο από έναν 2.5άρη Duratec IVCT 165 ίππων (σε κύκλο Attkinson) και ηλεκτροκινητήρα, δεν αντιμετώπισε δυσκολίες. Το ίδιο ισχύει για το κιβώτιο e-CVT, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εν γένει παροχή πρόσφυσης παρότι το Maverick δεν είναι τετρακίνητο, ούτε καν πισωκίνητο.

Get it on Google Play Download on the App Store