Άριστο Skoda Target αναζητά δεύτερη νιότη

Πισωκίνητα και πισωμήχανα αυτοκίνητα δεν υπάρχουν πολλά. Ευρέως διαδεδομένα, ακόμα λιγότερα. Προφανώς ο «Σκαραβαίος» είναι ο ορισμός, με την απορρέουσα Porsche 911 να αποτελεί συνώνυμο. Κάποιο να συμπληρώνει το βάθρο, όμως; Υπάρχει καλύτερο από το Skoda Target;

Δείτε ακόμα: Πωλείται ένα γνήσιο Skoda Octavia WRC!

To 105/120/125 -ανάλογα το μοτέρ που διέθετε- ήταν ένα μικρό οικογενειακό σεντάν από την Τσεχία που παρουσιάστηκε το 1976, με προτεραιότητα στην οικονομία και την πρακτικότητα. Προς όφελος αυτής, ο κινητήρας τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος ώστε να βρίσκεται στο ίδιο μέρος με κιβώτιο και διαφορικό, κερδίζοντας χώρο από την έλλειψη άξονα μετάδοσης. Το 1984 απέκτησε την ανανεωμένη του εκδοχή, η οποία ήρθε στην Ελλάδα ως Target. Το μοντέλο της Skoda είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «οικογενειακή 911», λόγω μηχανολογικής διάταξης. Από πλευράς επιδόσεων, τα 52 άλογα του υγρόψυκτου μοτέρ των 1.174 κ.εκ. κομματάκι δύσκολα μπορούσε να σταθεί δίπλα στο μοντέλο της Porsche: ενδεικτικά τα 20 δλ. για τα 100 χλμ./ώρα από στάση και τα 140 χλμ./ώρα της τελικής.

Το Target έμεινε επίσης αξέχαστο για την αλλοπρόσαλλη οδική του συμπεριφορά, η οποία μπορούσε πολύ εύκολα να αφήσει άγαλμα τον οδηγό ακόμα και σε καλό οδόστρωμα. Κι αυτό γιατί από τα 855 κιλά του απόβαρου, σχεδόν το 70% απασχολούσε τον πίσω άξονα. Ένα τέτοιο ιστορικό δείγμα είναι το σημερινό, με μόλις 79.260 χλμ. στο κοντέρ και το παραδοσιακό για την εποχή μπεζ χρώμα. Είναι μοντέλο του 1986 και έχει διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση, έχοντας μέχρι και ολοκαίνουργια ελαστικά.

Διαβάστε επίσης: Πέθανε και άφησε ένα Fiat 128 του 1973 με 17.861 χλμ!

Η τιμή για αυτή τη σχεδόν καινούργια «οικογενειακή Porsche 911» είναι στις 4.900 ευρώ και βρίσκεται στο autoscout.

Get it on Google Play Download on the App Store