«Άρωμα καινουργίλας»: Μήπως δεν είναι τόσο αθώο;

Όσοι έχετε τύχει να μπείτε σε αυτοκίνητο του «κουτιού» αυτή η μυρωδιά έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σας. Ένα αρωματικό μείγμα από πλαστικό, κόλλα και δέρμα, υλικά που απαρτίζουν το εσωτερικό ενός νέου μοντέλου, που στην αρχή είναι αρκετά έντονο!

Μια χαρακτηριστική οσμή που βρετανική εταιρεία την προηγούμενη χρονιά έβγαλε το ανάλογο άρωμα για να μυρίζουμε όπως το καινούργιο μας απόκτημα. Όμως μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μας δίνει σημαντικούς λόγους γιατί να μην πρέπει να πάρουμε μια μυρωδιά από την κλασική «καινουργίλα». Σκοπός της ήταν να εντοπίσουν από ποιο χρόνο και μετά η έκθεση του ανθρώπου σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες είναι επιβλαβής για την υγεία. Οι ειδικοί κατέληξαν πως η έκθεση μας σε βενζόλιο και φορμαλδεΰδη άνω του 20λέπτου ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας. Σύμφωνα με συγκεκριμένη λίστα στην Καλιφόρνια, το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη είναι μέσα στη λίστα με τις αναγνωρισμένες καρκινογόνες ουσίες. Οι μελετητές ανέφεραν, ότι περισσότερο από το 10% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Βέβαια αυτό που επισήμαναν, ότι αν μια ουσία κατατάσσεται στις επικίνδυνες δεν σημαίνει ότι εγγυημένα θα σας προκαλέσει πρόβλημα. Εξαρτάται από το χρόνο και τη συχνότητα έκθεσης σε αυτή. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν με τα νέα αυτοκίνητα; Αρχικά να οδηγείτε με ελαφρώς ανοιχτά παράθυρα το νέο σας απόκτημα, ώστε να φύγει γρηγορότερα η μυρωδιά. Κι αν κάνει κρύο τώρα το χειμώνα, σε καμία των περιπτώσεων δεν επιλέγουμε την ανακύκλωση του αέρα. Σε ότι αφορά όμως την βιομηχανία αυτοκινήτου οι μελετητές αναφέρουν πως οι κατασκευάστριες εταιρείας θα μπορούν να κάνουν χρήση λιγότερο επιβλαβών υλικών!

 

Get it on Google Play Download on the App Store