Aσύρματη φόρτιση δίνει 1.500 χλμ. αυτονομία στο RAV4 PHEV

Ο μεγαλύτερος σκόπελος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η αυτονομία και η φόρτιση. Κυρίως η δεύτερη, καθώς αρκετά EVs εμφανίζουν πια σεβαστές δυνατότητες μετακινήσεων μεταξύ των φορτίσεων. To ίδιο πρόβλημα μαστίζει και τα plug-in υβριδικά, η αποτελεσματικότητα των οποίων εξαρτάται στο μέγιστο βαθμό από την ηλεκτρική αυτονομία. Άπαξ και η μπαταρία αδειάσει, ο ηλεκτροκινητήρας φορτίζεται από το θερμικό μοτέρ. Κάτι που εκτοξεύει την κατανάλωση, καθώς αφενός ο κινητήρας εσωτερικής καύσης κινεί μόνος του το αυτοκίνητο, αφετέρου την ίδια ώρα καλείται να λειτουργήσει και ως γεννήτρια. Λύση σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και λέγεται «ασύρματη φόρτιση».

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρίες τεχνολογίας δουλεύουν πάνω σε αυτή την εφαρμογή, η οποία υπόσχεται απίστευτα νούμερα αυτονομίας. Για το Toyota RAV4 PHEV, στην προκειμένη, η ισραηλίτικη Electreon αναφέρει 1.000-1.500 χλμ. χωρίς να μπει στην πρίζα! H φίρμα από το Τελ Αβίβ ξεκίνησε στις 21 Μαΐου μια δοκιμή, που θα διαρκέσει για 5 μέρες. To plug-in υβριδικό RAV4 κάνει κύκλους σε μια οβάλ πίστα 200 μέτρων, το 25% της οποίας αποτελείται από το λεγόμενο «ηλεκτρικό οδόστρωμα». Άσφαλτο, δηλαδή, που από κάτω διαθέτει ειδικά πηνία και πομπούς, φορτίζοντας ασύρματα το αυτοκίνητο. Σκοπός των Ισραηλινών για το ιαπωνικό SUV, είναι να καλύψει τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση πριν να χρειαστεί σύνδεση σε πρίζα ή να ενεργοποιηθεί ο βενζινοκινητήρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το RAV4 PHEV μπορεί να ολοκληρώσει τη δοκιμή έπειτα από 1.000 έως 1.500 χλμ. κίνησης αποκλειστικά με το ρεύμα! Η ασύρματη φόρτιση δεν αφήνει τη μπαταρία των 18 kWh να πέσει τόσο χαμηλά, ώστε να μπει ο 2.5άρης τετρακύλινδρος στο παιχνίδι σε ρόλο γεννήτριας. Προφανώς η ταχύτητα είναι χαμηλή, ωστόσο αν επιτευχθούν τα προσδοκώμενα νούμερα της Electreon θα μιλάμε για 13 (στα 1.000 χλμ. ) ή 20 (στα 1.500 χλμ.) φορές μεγαλύτερη ηλεκτρική αυτονομία της εργοστασιακής (έως 75 χλμ. μόνο με τους ηλεκτροκινητήρες). Ακόμα πιο εντυπωσιακά, η ασύρματη φόρτιση εκτινάσσει την EV κινητικότητα του plug-in υβριδικού συνόλου σε επίπεδα υπερδιπλάσια της συνολικής αυτονομίας (μέχρι 650 χλμ. συνδυαστικά το RAV4 PHEV, δείτε κιόλας τη δοκιμή του)! Παρακολουθήστε την προσπάθεια του RAV4, σε live μετάδοση.

Get it on Google Play Download on the App Store