Ατάραχο το Ford Focus στον τάρανδο (+video)

Ford και να μη στρίβει δεν υφίσταται. Το τεστ αποφυγής ταράνδου έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, καταφέρνοντας να εκθέτει αυτοκίνητα που υπό άλλες συνθήκες γράφουν κορυφαίους χρόνους σε πίστες. Το Focus ρεκόρ σε σιρκουί δεν πρόκειται να κάνει (αν δεν είναι RS τουλάχιστον), αλλά με τον τάρανδο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Το km77.com έβαλε στους τρεις διαδρόμους το ήπια υβριδικό 1.000άρι τούρμπο Focus των 125 ίππων, στην έκδοση ST-Line X. Τα ελαστικά είναι χαμηλής τριβής Continental EcoContact 6, διάστασης 215/50/ R17, οπότε βλέπουμε πως αφενός έχουμε να κάνουμε με μπόλικο προφίλ, αφετέρου -και κυριότερα- με γόμα που προσανατολίζεται στη μείωση της κατανάλωσης. Παρόλα αυτά, το σετάρισμα των μηχανικών της Ford σε ανάρτηση, σασί και ηλεκτρονικά καταφέρνουν να αντισταθμίσουν το οικολογικό προφίλ των ελαστικών, οδηγώντας το Focus 1.0 EcoBoost 125 σε πολύ καλή επίδοση.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε στα 76 χλμ./ώρα και για λίγο δεν στέφθηκε από επιτυχία, λόγω μιας επαφής με τον τελευταίο εξωτερικό κώνο του δεύτερου διαδρόμου. Στο δεύτερο πέρασμα με την ίδια ταχύτητα, η υποστροφή κοντρολαρίστηκε και έδωσε στο Focus το «πάσο» στα 76 χλμ./ώρα. Με 77 χλμ./ώρα η υποστροφή ήταν και πάλι υπεύθυνη για το άκυρο της προσπάθειας, στη δεύτερη τιμονιά που σηματοδοτεί την είσοδο στο δεύτερο διάδρομο. Όπως καταγράφουν οι δοκιμαστές, τα ελαστικά φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Κάτι που πιστοποιεί η επίδοση του προ facelift Focus ST-Line στην απότομη αλλαγή λωρίδας, το οποίο με 18άρες ζάντες και λάστιχα επιδόσεων είχε περάσει με 83 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store