Αυτοκίνητο του 1983 με turbo, ραντάρ και οθόνες!

Τα σημερινά αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με ένα σωρό τεχνολογίες για να κάνουν την οδήγηση πιο ασφαλή και άνετη, ενώ πλέον δεν νοείται μοντέλο δίχως αυτά. Όπως είναι για παράδειγμα το σύστημα αυτόνομης πέδησης, ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, το infotainment με την οθόνη, οι αισθητήρες βροχής και φωτός και διάφορα ακόμα.

Γυρνώντας το χρόνο σχεδόν 40 χρόνια πίσω, η Nissan είχε παρουσιάσει στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο του 1983, το πρωτότυπο μοντέλο NRV II. Εξωτερικά δεν ήταν κανένα περίεργο αυτοκίνητο με διαστημικό σχήμα, αλλά ένα Sunny Β11 με κάποιες μικροδιαφορές στη μάσκα, στις ζάντες και στα αεροδυναμικά βοηθήματα. Όμως κάτω από το εμπρός καπό του και ειδικά στο εσωτερικό έδειχνε πώς θα είναι στο μέλλον η αυτοκίνηση.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, διέθετε ένα turbo 1.300άρι μηχανικό σύνολο ισχύος 120 ίππων, όσο έβγαζαν τότε τα 2λιτρα ατμοσφαιρικά μοτέρ. Επίσης, χρησιμοποιούσε για καύσιμο μεθανόλη. Μπροστά από τον κινητήρα ήταν ενσωματωμένο ένα ραντάρ, που παρακολουθούσε τα εμπρός οχήματα και ενημέρωνε τον οδηγό για την απόσταση, μέσω του ψηφιακού πίνακα οργάνων! Μια ένδειξη που υπάρχει σε τωρινά αυτοκίνητα. Νέα τεχνολογία για τα τότε δεδομένα ήταν η αυτόματη λειτουργία φώτων και υαλοκαθαριστήρων, μέσω του αισθητήρα στο παρμπρίζ.

Όσο για το εσωτερικό του και ειδικότερα το ταμπλό, έμοιαζε για την εποχή σαν να προήλθε από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων ενσωμάτωνε πολλές ενδείξεις, ενώ το σύστημα πολυμέσων με την οθόνη αφής στη βάση της κεντρικής κονσόλας διέθετε πλοήγηση, ακόμα και φωνητικές εντολές.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορείτε να τα δείτε και στο παρακάτω βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store