Αυτοκρατορικό Toyota Century σε τιμή Yaris

Μπορεί η Toyota να «τρέφεται» εμπορικά από τα Yaris, Corolla, RAV4, Prius κλπ., όμως υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που οι Ιάπωνες αποφασίζουν να το «ρίξουν έξω». Από τις πλέον χαρακτηριστικές είναι το Centuryη ιαπωνική απάντηση στα γερμανικά και βρετανικά αυτοκίνητα πολυτελείας.

Διαβάστε επίσης: Άψογο Toyota Corolla του 1990 χωρίς χειμώνες!

To Century παράγεται ανελλιπώς εδώ και 51 χρόνια, αποτελώντας το όχημα που μετακινεί τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας. H 2η γενιά του, που έμεινε στην παραγωγή για 20 ολόκληρα χρόνια (1997-2017), είναι η πιο διάσημη και αυτή που σηματοδότησε την αλλαγή από V8 σε V12. Ο 4λιτρος οκτακύλινδρος των 190 ίππων έδωσε τη θέση του σε ένα 5λιτρο δωδεκακύλινδρο σύνολο 280 ίππων και 481 Nm ροπής, το οποίο αρχικά συνδυαζόταν με 4άρι αυτόματο κιβώτιο. Από το 2005 μέχρι τον ερχομό του σημερινού, ανέλαβε ένα 6άρι.

Το πρωτεύον μέλημα της λιμουζίνας από το Αΐτσι είναι η πολυτελής διαβίωση των επιβατών, κάτι που σημαίνει πως οι επιδόσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γρήγορο (0-100 χλμ./ώρα σε 8,3 δλ., τελική 225 χλμ./ώρα), καθώς τα 1.990 κιλά του αμαξώματος των 5.270 χλστ. (3.025 χλστ. το μεταξόνιο) δεν είναι λίγα, όμως με τις κατάλληλες τροποποιήσεις μπορεί να αποκτήσει επικό ήχο.

Δείτε ακόμα: Ο επικός ήχος του V12 στο Toyota Century (+video)

Εκτός αυτού, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο αυτοκίνητο, ειδικά στην Ευρώπη. Αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι από τα πρώτα V12 και ένα από τα ελάχιστα στη Γηραιά Ήπειρο. Έχει διανύσει 190.600 χλμ. από το 1997 μέχρι σήμερα και διατηρείται σε έξοχη κατάσταση, όντας φυλασσόμενο σε κλειστό γκαράζ και με όλα τα σέρβις (13 συνολικά) στα προβλεπόμενα διαστήματα. Ο εξοπλισμός είναι «αυτοκρατορικός», περιλαμβάνοντας αερανάρτηση, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα εμπρός-πίσω με λειτουργία μασάζ, ακόμα και δυο ζευγάρια ακουστικά για τους πίσω επιβάτες, ώστε να ακούν τη μουσική της αρεσκείας τους ανεξάρτητα από τους μπροστά.

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε το σπάνιο τούρμπο Toyota Corolla Sportivo;

Δεδομένης της σπανιότητας του μοντέλου και του status που το συνοδεύει, θα περίμενε κάποιος τις τιμές των μεταχειρισμένων να κυμαίνονται σε υψηλά διψήφια, ενδεχομένως και τριψήφια νούμερα. Φευ! Το συγκεκριμένο Rinpo Grey Century κοστολογείται μόλις στις 8.995 λίρες (10.173 ευρώ)! Όσο περίπου βρίσκουμε ένα καλοσυντηρημένο Yaris 4ετίας-5ετίας.

Get it on Google Play Download on the App Store