Αυτόνομα φορτηγά της Mercedes «περνάνε ζάχαρη»

Εκατοντάδες αυτόνομα φορτηγά Axor της Mercedes βοηθούν στη συγκομιδή ζαχαροκάλαμων στη Βραζιλία. Μπορεί τα οχήματα να μην μοιάζουν να είναι κάτι το ξεχωριστό, αλλά διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία και εξοπλίζονται με σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Το Axor χρησιμοποιείται στη Βραζιλία από το 2019 και τροποποιήθηκε για την εν λόγω εργασία από τη Mercedes και από τον Βραζιλιάνο κατασκευαστή γεωργικών μηχανημάτων, Grunner. Έως τα τέλη του 2022, περίπου 640 Axor θα τροποποιηθούν από τη δεύτερη, με τα 580 εξ αυτών να περνούν σε χέρια πελατών.

Το σύστημα αυτόνομης οδήγησης επιτρέπει στο φορτηγό να ελέγξει την ταχύτητά του, αλλά και την απόσταση που το χωρίζει από τη θεριστική μηχανή. Ναι μεν ο οδηγός μπορεί να παρέμβει οποιαδήποτε στιγμή, αλλά το Axor μπορεί να διατηρήσει μια σταθερή ταχύτητα της τάξης των 6 χλμ./ώρα δίπλα στη θεριζοαλωνιστική, συλλέγοντας τα ζαχαροκάλαμα. Για να λειτουργήσει το σύστημα του αυτόνομου Mercedes, χρειάζεται απλά να ενημερωθεί με τη διαδρομή που θα ακολουθήσει, ο υπολογιστής.

Τα Axor που χρησιμοποιούνται για τη συγκομιδή, έχουν διαφορετικό εμπρός άξονα, καθώς αυτός εκτείνεται πέρα από το αμάξωμα, με τη Mercedes να σημειώνει πως το αυτόνομο Axor είναι πιο οικονομικό συγκριτικά με τα παραδοσιακά φορτηγά και απαιτούνται λιγότερα χρήματα για τη συντήρησή του. Επίσης, έχει τη δυνατότητα συγκομιδής, διπλάσιας ποσότητας ζαχαροκάλαμου και σε μεγαλύτερη μέση ταχύτητα. Τα φορτηγά συγκομιδής στη Βραζιλία δεν έχουν καμία σχέση με το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης της Daimler Truck, η οποία μέσω της θυγατρικής της, Torc Robotics, αναπτύσσει αυτόνομα χαρακτηριστικά Επιπέδου 4 για φορτηγά στις ΗΠΑ.

Get it on Google Play Download on the App Store