BMW 850i πήρε μπροστά μετά από 10 χρόνια (+video)

Η νέα 8άρα μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο, αλλά τη γοητεία της αρχικής  δεν τη φτάνει. Ένα από τα πιο διαχρονικά σχήματα της δεκαετίας του 90 και από τις πιο ποθητές BMW όλων των εποχών, ειδικά όταν συνοδεύεται από τον V12 κάτω από το καπό.

Μιλάμε, φυσικά, για την 850i και τον ατμοσφαιρικό δωδεκακύλινδρο των 4.988 κυβικών εκατοστών. Ένα αυτοκίνητο που πλέον, κοστολογείται μέχρι για τριψήφια νούμερα στις αγγελίες μεταχειρισμένων. Κι όμως, κάποιος στη Γαλλία είχε μια τέτοια «Μπέμπα» και επέλεξε να την παρατήσει σε έναν κήπο. Η βυσσινί (τυπικά κόκκινη, Calypso Red το χρώμα) 8άρα είναι μοντέλο του 1991 και για μια δεκαετία, κυκλοφορούσε κανονικά. Πού να ήξερε τι την περίμενε για τα επόμενα 10 χρόνια της ζωής της…

Για άγνωστους λόγους, το βαυαρικό κουπέ παρκαρίστηκε μια μέρα του 2011 σε έναν κήπο και εγκαταλείφθηκε. Όπως βλέπουμε, ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του στο σαγηνευτικό αμάξωμα, όμως η 850i έχει διατηρηθεί σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι θα περιμέναμε. Για καλή της τύχη, ένας μηχανικός την βρήκε και αποφάσισε να την επαναφέρει στα ένδοξα χρόνια της νιότης. Έφτιαξε το πεντάλ του συμπλέκτη, που έμενε στο πάτωμα μετά από πάτημα, αντικατέστησε όλα τα υγρά (φρένων, κιβωτίου, κινητήρα, ψυκτικό), ρύθμισε το σερβό, έφτιαξε την αλυσίδα χρονισμού και καθάρισε τις πεταλούδες. Στο video μπορούμε να δούμε όλη τη διαδικασία αναγέννησης, μέχρι τη στιγμή που ο M70B50 ξυπνάει από το 10ετές «κώμα».

Στα καλά της, η 850i είχε τη ρώμη 300 ίππων και 450 Nm, επιταχύνοντας στα 100 χλμ./ώρα από στάση εντός 6,8 δλ. και φτάνοντας μέχρι τα ηλεκτρονικά περιοριζόμενα 250 χλμ./ώρα της τελικής.

Get it on Google Play Download on the App Store