BMW αριστούργημα στην τιμή των 798.900 ευρώ

Κάποια κλασικά σπορ σπάνια αυτοκίνητα, όσα χρόνια και να περάσουν, θα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα ενθουσιάζουν με τον ανόθευτο -και δίχως ηλεκτρονικά καλούδια- δυναμισμό τους. Όταν μάλιστα έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, τότε αποτελούν μια μεγάλη περιουσία, αφού πωλούνται για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ (ή δολάρια).

Μια τέτοια περίπτωση είναι η άκρως εντυπωσιακή μέχρι και σήμερα, BMW M1. Πρόκειται για ένα συλλεκτικό αυτοκίνητο, αφού από 1979 έως και το 1981 κατασκευάστηκαν μόλις 460 αντίτυπα στο χέρι (για δρόμο και αγώνες). Από αυτά, εκείνα που έχουν «επιζήσει» είναι ελάχιστα, γι’ αυτό αξίζουν χρυσάφι.

Η συγκεκριμένη BMW M1 αποτελεί ένα από τα τελευταία αυτοκίνητα που κύλησαν από τη γραμμή παραγωγής, στις 6 Μαρτίου του 1981 και παρά τα 40 χρόνια της βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες το χρώμα να παραμένει λαμπερό και δίχως γρατσουνιές και χτυπήματα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το διθέσιο θάλαμο των επιβατών. Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια το οδόμετρό της έχει γράψει μόλις 2.700 χιλιόμετρα.

Η εικονιζόμενη M1 αρχικά παραδόθηκε σε ένα έμπορο της BMW στην Ιταλία και μετά από λίγους μήνες πουλήθηκε σε συλλέκτη, ο οποίος πήρε το αυτοκίνητο στη Φρανκφούρτη. Το πρώτο service με 1.614 χλμ. στο κοντέρ πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου το 1982, σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της BMW στη Φρανκφούρτη. Έκτοτε το αυτοκίνητο παρέμεινε στον αρχικό του κάτοχο και χρησιμοποιήθηκε μόνο για ειδικές περιστάσεις, παραμένοντας σαν καινούργιο. Τώρα πωλείται από τη Mechatronik στη Γερμανία, έναντι του ποσού των 798.900 ευρώ.

Την κίνηση της εμβληματικής Μ1 με το εξαιρετικά χαμηλό ύψος των 1,14μ. και το βάρος των 1.300 κιλών, αναλαμβάνει ένα 6κύλινδρο σε σειρά 24βάλβιδο μηχανικό σύνολο 3.5 λίτρων, ισχύος 277 ίππων και 330 Nm ροπής. Τα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε 5,6 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 262 χλμ./ώρα. Άκρως εντυπωσιακά νούμερα για ένα αυτοκίνητο τεσσάρων δεκαετιών.

Get it on Google Play Download on the App Store