Χωρίς άγχος το Fiat Tipo στον τάρανδο (+video)

Το Fiat Tipo μπήκε στην κρησάρα του τεστ αποφυγής ταράνδου, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει τη δοκιμασία δίχως προβλήματα και με αρκετά καλή ταχύτητα.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε στα 77 χλμ./ώρα, ωστόσο αποδείχθηκε υπερβολικά φιλόδοξη. Με το που επιχείρησε να μπει στο δεύτερο διάδρομο ο οδηγός, το ιταλικό μικρομεσαίο παρασύρθηκε από υποστροφή στους εξωτερικούς κώνους και δεν κατάφερε να μπει ποτέ στον τρίτο διάδρομο. Στα 70 χλμ./ώρα η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς το Tipo πέρασε από τους τρεις διαδρόμους χωρίς να ακουμπήσει κανέναν κώνο.

Όπως αναφέρουν οι δοκιμαστές του km77.com, το Fiat θα μπορούσε να είχε πετύχει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα αν δεν ήταν τόσο παρεμβατικό το ESC. Συγκεκριμένα, το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας βιάστηκε υπερβολικά να «πιάσει» το φρένο στον εμπρός αριστερά τροχό, αυτόν δηλαδή με το μεγαλύτερο φορτίο και την περισσότερη πρόσφυση κατά τη δεύτερη τιμονιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των υποστροφικών τάσεων, οδηγώντας τον τελικά στο να χτυπήσει τον πρώτο κώνο του τρίτου διαδρόμου, στα 71 χλμ./ώρα. Σε κάθε περίπτωση, οι αντιδράσεις του Tipo ήταν ήπιες και δίνουν μεγάλο περιθώριο αντίδρασης στον οδηγό, αν και οι κλίσεις του αμαξώματος εμφανίζονται κατά τι παραπάνω από το ιδανικό.

Get it on Google Play Download on the App Store