«Χρονοκάψουλα» Trabant σαν να βγήκε από ταινία

Τα Trabant είναι από τα πιο cult αυτοκίνητα που έχουν κυκλοφορήσει, αλλά και ένα από τα πιο ιστορικά από πλευράς παρουσίας σε μνημειώδη γεγονότα. Τα δίχρονα αυτοκινητάκια αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη της βιομηχανίας για την Ανατολική Γερμανία, στα χρόνια του Σιδηρούν Παραπετάσματος.

Σίγουρα θα το έχετε δει να συμμετέχει σε κυνηγητό ή παρακολούθηση από κάποια κατασκοπευτική ταινία, καθότι το λιλιπούτειο (μόλις 3.360 χλστ. μήκος και 2.020 χλστ. μεταξόνιο) κουπέ ήταν στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου. Τα πλάνα με χιλιάδες Γερμανούς να περνάνε τα σύνορα της Δυτικής Γερμανίας, μετά την πτώση του Τείχους, σε γεμάτα μέχρι την οροφή Trabant αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας.

To ανατολικογερμανικό αυτοκινητάκι είναι πλέον συλλεκτικό, καθιστώντας το ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σοβαρή ενίσχυση εισοδήματος, σε όσους έχουν ένα καλοσυντηρημένο. Το συγκεκριμένο 601 de Luxe, ας πούμε, συγκαταλέγεται στις τελευταίες «φουρνιές» που βγήκαν από το εργοστάσιο του Τσβικάου, έχοντας ταξινομηθεί για πρώτη φορά το 1990. Μέχρι το 1991, όταν το αγόρασε ο πατέρας του σημερινού κατόχου, πρόλαβε να γράψει λίγο κάτω από 10.000 χλμ. Από το ’91 μέχρι σήμερα, όμως, το αυτοκίνητο ουσιαστικά μετατράπηκε σε έκθεμα, καθώς στο οδόμετρο δεν προστέθηκαν παρά μερικές εκατοντάδες χιλιομέτρων.

Με 10.733 χλμ. στο κοντέρ πλέον και άψογο ιστορικό συντήρησης, το δίχρονο και δικύλινδρο αερόψυκτο μοτέρ των 596 κ.εκ. και 26 ίππων αναζητά τον άνθρωπο, που θα φέρει την κάπνα και τη μυρωδιά του διχρονόλαδου στο 2022. Όποιος ενδιαφέρεται για ένα τέτοιο νοητό ταξίδι στο χρόνο πάντως, θα πρέπει να γνωρίζει πως απαιτείται η εκταμίευση ενός αξιοσέβαστου ποσού, που ανέρχεται στις 20.000 ευρώ. Ενδεικτικά, καινούργιο το Trabant 601 κόστιζε 7.450 μάρκα (περίπου 3.500 σημερινά ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store