Daihatsu: «Κινδυνεύουμε από τα φθηνά EVs των Κινέζων»

Οι κατασκευαστές μικρών, οικονομικών αυτοκινήτων έχουν βρει το μπελά τους από τους Κινέζους και τις ανάλογες κατασκευές τους, απειλώντας εδραιωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες ακόμα και εντός έδρας. Η Daihatsu δεν δίστασε να εκφράσει την έντονη ησυχία της, μέσω του CEO της.

Ο Soichiro Okudaira παραχώρησε συνέντευξη στο Nikei Asia, δηλώνοντας δίχως περιφράσεις πως η εταιρία του και γενικότερα τα ιαπωνικά kei cars κινδυνεύουν από τα μικρά κινεζικά ηλεκτρικά: «Οι εφαρμογές των Κινέζων στην κατηγορία δεν είναι απλά επεκτάσεις ήδη υπαρχόντων σχεδίων. Για παράδειγμα, η μπαταρία και ο ηλεκτροκινητήρας ψύχονται με αέρα, αντί της παραδοσιακής υδρόψυξης. Μια τεχνοτροπία που μπορεί να έχει μειονεκτήματα, όπως η μικρή αυτονομία και οι χαμηλές ταχύτητες, ωστόσο μειώνει το κόστος σε σημαντικότατο βαθμό. Πρέπει να γυρίσουμε στα σχεδιαστήρια και να βρούμε τρόπους, ώστε να προσφέρουμε αντίστοιχα οικονομικά αυτοκίνητα. Πρέπει να τους ανταγωνιστούμε στην τιμή, δεν γίνεται αλλιώς

Ο Okudaira μάλιστα υπογράμμισε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ιάπωνες κατασκευαστές και η -δημοφιλέστατη στην εγχώρια αγορά- κατηγορία των kei cars:  «Το πρώτο ηλεκτρικό kei car της Daihatsu θα παρουσιαστεί το 2025, με προβλεπόμενη τιμή στο 1 εκατ. γεν (7.800 ευρώ). Οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν ήδη πληθώρα μοντέλων, σε ακόμα χαμηλότερες τιμές.» Οπότε οι συνεργασίες και τα δραστικά μέτρα είναι επιτακτική ανάγκη: «Θα χρειαστεί επένδυση δεκάδων δις γεν για να ηλεκτροποιήσουμε όλη μας την γκάμα μέχρι το 2030, συνεπώς θα πρέπει να συνεργαστούμε με τη μητρική Toyota. Επίσης, δεν αποκλείεται να στραφούμε στην αγορά κινεζικών μπαταριών!»

Get it on Google Play Download on the App Store