Διαλυμένο Nissan 100NX πήρε μπρος μετά από 16 χρόνια (+video)

Δεν συνιστά έκπληξη όποτε ακούμε κάποιο ιαπωνικό αυτοκίνητο να εκθειάζεται για την αξιοπιστία ή την αντοχή του. Ακόμα και με τα δεδομένα των Ιαπώνων όμως, το ότι ένα εγκαταλελειμμένο, εν πολλοίς κατεστραμμένο και γεμάτο σάπια, Nissan 100NX κατάφερε να πάρει μπροστά έπειτα από 16 χρόνια, και μάλιστα μέσα σε πολικό ψύχος, πέρα από αξιοθαύμαστο.

To «Νεξ» παρουσιάστηκε το 1990 και έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1996, φορώντας κυρίως μοτέρ 1.6 λίτρων και αποδίδοντας από 90 μέχρι 100 ίππους. Ισχύς επαρκέστατη για τα 940 κιλά του αμαξώματος, που μετατρέπονταν σε πούπουλο όταν κάτω από το καπό αναλάμβανε ο κορυφαίος SR20DE. Με άλλα λόγια, ο 2.0λιτρος ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος του Sunny GTi, με απόδοση 143 ίππων. Ο ίδιος κινητήρας, με την προσθήκη του γράμματος «T» στην ονομασία και υπερτροφοδότη στο μηχανοστάσιο, κινούσε τα Sunny GTi-R και Silvia!

Ένα τέτοιο 100NX ανακαλύφθηκε στην Εσθονία, σε κατάσταση έτοιμη για πρέσα. Το μικρό κουπέ βρέθηκε πρακτικά διαλυμένο, με τις αναρτήσεις σπασμένες και πολλά κομμάτια του σασί αφημένα στο έλεος της διάβρωσης. Μέσα σε όλα, οι θερμοκρασίες κυμαινόντουσαν αρκετούς βαθμούς υπό του μηδενός. Οι χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις για να πάρει μπροστά ένα μοτέρ, ακόμα και σε καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο. Τι πιθανότητες θα μπορούσε να έχει ένα ξεχασμένο από θεούς και ανθρώπους Nissan; Η καταγωγή του έρχεται να δώσει απαντήσεις και να στείλει «κουβά», όσους πόνταραν εναντίον του.

Προφανώς το μοτέρ δεν γινόταν απλά να γυρίσει το κλειδί στη μίζα και να έρθει στη ζωή, μετά από μιάμιση δεκαετία λήθης. Οι πολλαπλασιαστές και τα μπουζί αφαιρέθηκαν, προκειμένου να καθαριστούν, ενώ μπήκε και άλλη μπαταρία (μεταχειρισμένη). Με αυτές τις δυο απλές κινήσεις, και παρά τον «ψόφο», ο ιαπωνικός κινητήρας ξύπνησε από το «κώμα» και κράτησε και ρελαντί!

Get it on Google Play Download on the App Store