Δίκτυο ευρωπαϊκής χώρας δεν «σηκώνει» ηλεκτρικά

Την άποψη πως βιαζόμαστε να αγκαλιάσουμε την ηλεκτροκίνηση ενισχύουν καθημερινά ειδήσεις, που αφορούν τις ελλείψεις σε υποδομές και το χαμηλό επίπεδο ετοιμότητας ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, από χώρες μάλιστα πρώτης γραμμής. Τελευταία προσθήκη στα «ηλεκτρο-νέα» που προκαλούν προβληματισμό; Η Ολλανδία και το δίκτυο ηλεκτροδότησής της.

O πρόεδρος της ολλανδικής ομοσπονδίας αυτοκινήτου RAI, Frits van Bruggen, έκανε μια τοποθέτηση που αναμφίβολα θα συζητηθεί πολύ, κρούοντας τον κώδωνα του ενεργειακού κινδύνου για τη «χώρα της τουλίπας» ελέω ηλεκτροκίνησης: «Επουσιώδεις επενδύσεις για την ανάπτυξη δημοσίου δικτύου φόρτισης και ταχυφορτιστών για τα φορτηγά, ακόμα δεν έχουν γίνει. Οι υποδομές φόρτισης υστερούν και ενώ η κυβέρνηση έχει ολοένα μεγαλύτερες φιλοδοξίες για το project, την ίδια στιγμή παραδέχεται πως το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν είναι έτοιμο. Για την ακρίβεια, υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις λόγω συμφόρησης και διαθεσιμότητας. Συνεπώς, δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να αποκλείουμε αναγκαίες εναλλακτικές λύσεις στα καύσιμα, όπως το υδρογόνο».

 

 

 

Ο van Bruggen, με άλλα λόγια, δηλώνει πως το δίκτυο της Ολλανδίας δεν «σηκώνει» τα ηλεκτρικά οχήματα και αναγκαστικά, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο «plan B» της υδρογονοκίνησης! Οι Ολλανδοί έχουν εκπονήσει οργανόγραμμα με ορίζοντα το 2030, προβλέποντας την ύπαρξη 500.000 δημοσίων σταθμών φόρτισης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100.000 φορτιστές, οπότε μένει η κατασκευή 400.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αριθμητικά, μιλάμε για 155 ημερησίως, κάθε μέρα, μέχρι το 2030. Εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος, ο οποίος ωστόσο ακόμα και να υλοποιηθεί, ενδέχεται να αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας με το υπάρχον δίκτυο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ανάλυσης ElaadNL, αν δεν αλλάξει δραστικά η κατάσταση στο ενεργειακό τοπίο της χώρας θα είναι αδύνατη η φόρτιση EVs, σε χιλιάδες γειτονιές της Ολλανδίας. Η συμφόρηση στο δίκτυο θα είναι τέτοια, ώστε για την αποφυγή μπλακάουτ θα απενεργοποιούνται οι φορτιστές ανά περιοχές. Σε ώρες και μέρες αιχμής, δε, εξετάζεται να πέφτει το ρεύμα εθνικά στους σταθμούς φόρτισης!

Get it on Google Play Download on the App Store