Είναι ταχύτερη η BMW M4 AWD στο Nurburgring; (+video)

Αρκετοί «τσίνισαν» όταν έγινε γνωστό πως οι M3 και M4 θα αποκτούσαν τετρακίνητες εκδόσεις. BMW M, που να μην αφορά SUV, δίχως την κίνηση πίσω; Ιεροσυλία! Εκ πρώτης όψεως. Γιατί σε βάθος, οι Βαυαροί ήξεραν πολύ καλά τί έκαναν.

Οι προηγούμενες F80 και G82 (M3 και M4 αντίστοιχα) είχαν επικριθεί για τη νευρική τους συμπεριφορά, την ευκολία στην απώλεια πρόσφυσης και τις απότομες αντιδράσεις τους. Το M GmbΗ ανέβασε σημαντικά τα επίπεδα ισχύος, φτάνοντας στα 480 άλογα τις απλές και στα 510 άλογα τις εκδόσεις Competition (από 431 και 450 άλογα αντίστοιχα για τα απερχόμενα μοντέλα). Κάτι που έκανε επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση των δυναμικών χαρακτηριστικών και την εξασφάλιση επιπλέον πρόσφυσης. Καλύτερος τρόπος από την τετρακίνηση, δεν υπάρχει.

Η BMW έβαλε το σύστημα xDrive στις Competition, προσφέροντας το έξτρα κράτημα του μπροστινού άξονα για όσους δεν ήθελαν να έχουν το νου τους μονίμως στην ουρά. Στην ευθεία έχει ήδη καταθέσει διαπιστευτήρια, επαληθεύοντας τη διαφορά που ανακοινώνουν οι Βαυαροί στο 0-100 χλμ./ώρα (3,5 δλ. η AWD Competition, 3,9 δλ. η πισωκίνητη). Στις στροφές, όμως, τι γίνεται; Μήπως η προσθήκη εμπρός διαφορικού έχει φέρει υποστροφή ή ζητήματα με την ακρίβεια του τιμονιού; Την απάντηση δίνει η ίδια, η M4 Competition xDrive, μέσα στο Nurburgring.

To βαυαρικό κουπέ δοκιμάστηκε από το Sport Auto, με τον ίδιο οδηγό στο αριστερό μπάκετ και τα ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2. Η πισωκίνητη Competition είχε γράψει 7.30.79 στο Nordschleiffe. Η τετρακίνητη; 7.28.57. Λίγο πάνω από 2 δλ. ταχύτερα, δηλαδή. Ακόμα πιο εντυπωσιακό το πόσο κοντά στη M5 CS φτάνει, καθώς η ταχύτερη και ισχυρότερη BMW παραγωγής όλων των εποχών είχε ολοκληρώσει τα 21 χλμ. της διαδρομής σε 7.29.5!

Get it on Google Play Download on the App Store