Έκτακτο: Η BMW αγόρασε την Alpina

Ο γνωστός εδώ και χρόνια βελτιωτικός οίκος Alpina, ο οποίος ιδρύθηκε το 1965 και έχει γίνει συνώνυμος των αισθητικών και μηχανικών αναβαθμίσεων των μοντέλων της BMW, πέρασε στα χέρια της Βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το BMW Group θα εξασφαλίσει τα δικαιώματα για τη μάρκα Alpina – φέρνοντας ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία στη δική του γκάμα πολυτελών αυτοκινήτων. Η BMW AG και η Alpina Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG κατέληξαν σε συμφωνία για το σκοπό αυτό που θα εξασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της μάρκας Alpina καθώς και της Burkard Bovensiepen GmbH und Co. KG.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εξακολουθεί να υπόκειται σε διάφορους ανασταλτικούς όρους – ιδίως, έγκριση από τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές. Η μακροχρόνια συμφωνία συνεργασίας, η οποία παρατάθηκε για άλλα πέντε χρόνια στα τέλη του 2020, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2025. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν οικονομικές λεπτομέρειες, ενώ δεν πρόκειται να αποκτηθούν μετοχές της εταιρείας.

Ο μετασχηματισμός προς την ηλεκτροκίνηση και ιδίως η νομοθεσία για τις εκπομπές ρύπων, καθώς και οι απαιτήσεις για συστήματα υποβοήθησης οδηγού, έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερους κινδύνους για τους μικρούς κατασκευαστές. Η διοίκηση της Alpina Burkard Bovensiepen GmbH + Co. KG αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα με μια στρατηγική αναπροσαρμογή που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων Buchloe.

Η συνεργασία θα συνεχιστεί, αλλά με διαφορετική μορφή: Η εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Bovensiepen θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη μηχανική της τεχνογνωσία για την ανάπτυξη, την κατασκευή και την πώληση οχημάτων BMW Alpina στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας μέχρι το τέλος του 2025. Τα οχήματα BMW Alpina προσυναρμολογούνται σε γραμμές παραγωγής BMW πριν από την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων που πραγματοποιείται σε συνεργεία στο Buchloe, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης μεμονωμένους εσωτερικούς χώρους κατασκευασμένους σύμφωνα με τις προδιαγραφές του πελάτη.

Η επιχείρηση σέρβις, ανταλλακτικών και αξεσουάρ για την υπάρχουσα και παλαιά γκάμα οχημάτων BMW Alpina θα συνεχιστεί στην τοποθεσία Buchloe μακροπρόθεσμα. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην υπάρχουσα συνεργασία μετά την πώληση. Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση των υφιστάμενων υπηρεσιών ανάπτυξης για την BMW εκτός Buchloe. Η οινοποιία που επίσης αποτελεί μέρος της οικογενειακής εταιρείας δεν θα επηρεαστεί.

Η πώληση των δικαιωμάτων εμπορικών σημάτων στην BMW και η συνακόλουθη διακοπή του τρέχοντος προγράμματος οχημάτων Alpina στα τέλη του 2025 θα έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο Buchloe. Η BMW θα υποστηρίξει την Alpina με τις απαραίτητες προσαρμογές στο εργατικό δυναμικό στην τοποθεσία Buchloe τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το τέλος του 2025, η BMW θα συνεργαστεί με την Alpina για να προσφέρει σε όσους υπαλλήλους δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο εργοστάσιο Buchloe μια νέα θέση στο BMW Group και επίσης να τους βοηθήσει να βρουν νέες θέσεις εργασίας με προμηθευτές και συνεργάτες ανάπτυξης.

Get it on Google Play Download on the App Store