Επαναστατικές μπαταρίες και για ηλεκτρικά αεροπλάνα!

Η CATL, ένας παγκόσμιος ηγέτης νέων ενεργειακών καινοτόμων τεχνολογιών από την Κίνα, παρουσίασε τις νέες κόμπακτ μπαταρίες με τεχνολογία αιχμής, οι οποίες ανατρέπουν δεδομένα. Με ενεργειακή πυκνότητα έως 500 Wh/kg, μπορεί να επιτύχει υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και υψηλό επίπεδο ασφάλειας ταυτόχρονα, ανοίγοντας ένα ολοκαίνουργιο σενάριο ηλεκτροκίνησης, ακόμα και για τα επιβατικά αεροσκάφη! Για παράδειγμα, τώρα μια κλασική μπαταρία ιόντων – λιθίου που χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητο και ζυγίζει κοντά στα 300 κιλά, έχει χωρητικότητα 42,0 kWh. Αναλογικά μια μπαταρία της CATL με βάρος 300 κιλά θα προσφέρει χωρητικότητα 150 kWh. Οπότε οι διαφορές που προκύπτουν είναι τεράστιες.

Η νέα μπαταρία της CATL ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες, προσφέροντας εξαιρετική απόδοση φόρτισης και εκφόρτισης καθώς και ασφάλεια. Το λανσάρισμα αυτής της τεχνολογίας αιχμής σπάει τα όρια που από καιρό περιόριζαν την ανάπτυξη του τομέα των μπαταριών και θα ανοίξει ένα νέο σενάριο ηλεκτροκίνησης με επίκεντρο το υψηλό επίπεδο ασφάλειας και το μικρό βάρος. Επί του παρόντος, η CATL συνεργάζεται με εταίρους για την ανάπτυξη ηλεκτρικών επιβατικών αεροσκαφών και εφαρμόζει πρότυπα και δοκιμές σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας και ποιότητας της αεροπορίας. Επιπλέον, θα λανσάρει την έκδοση συμπυκνωμένων μπαταριών για αυτοκίνητα, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε μαζική παραγωγή εντός του τρέχοντος έτους.

«Η ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών είναι η βασική κινητήρια δύναμη που οδηγεί την τεχνολογική καινοτομία για την CATL», δήλωσε ο Wu Kai, επικεφαλής επιστήμονας της CATL. Επί του παρόντος, η CATL διαθέτει τον πιο εκτεταμένο τεχνολογικό χάρτη πορείας στον κόσμο για μπαταρίες και έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη θεμελιώδη έρευνα σε βιομηχανικές εφαρμογές και στη συνέχεια σε εμπορικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας. Για παράδειγμα, το 2021, η CATL κυκλοφόρησε την πρώτη γενιά μπαταρίας ιόντων νατρίου με ενεργειακή πυκνότητα 160 Wh/kg, η οποία κυκλοφόρησε στην Chery Automobile κατά τη διάρκεια αυτής της έκθεσης. Το 2022, η CATL αποκάλυψε την μπαταρία Qilin με την υψηλότερη απόδοση ενσωμάτωσης στον κόσμο και ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή τον Μάρτιο. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλά BEV υψηλής τεχνολογίας όπως τα ZEEKR, AITO και Li Auto.

Καθώς η ηλεκτροδότηση εκτείνεται από τη γη στον ουρανό, τα αεροσκάφη θα γίνονται πιο καθαρά και πιο έξυπνα. Η κυκλοφορία των μπαταριών συμπύκνωσης θα εγκαινιάσει μια εποχή καθολικής ηλεκτροδότησης των θαλάσσιων, χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών, θα ανοίξει περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανίας και θα προωθήσει την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την ουδετερότητα του άνθρακα σε προγενέστερη ημερομηνία.

Get it on Google Play Download on the App Store